TRI MIG-A I HELIKOPTER

Kronologija nesreća u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu

06.08.2014 u 15:14

Bionic
Reading

I prije jučerašnjeg pada MIG-a 21 Ministarstvo obrane (MORH) već je na hrvatskom nebu izgubilo dva takva zrakoplova koji su se sudarili 23. rujna 2010. na vojnoj vježbi kod Slunja, dok se tri godine ranije u Vukovaru nakon polijetanja srušio helikopter MI-8, pri čemu su tri osobe smrtno stradale

Povjerenstvo koje je istraživalo pad dvaju MIG-ova izvijestilo je u veljači 2011. da je do sudara zrakoplova došlo tijekom izvođenja borbene vježbe bojevog gađanja, uslijed niza nepovoljnih okolnosti od kojih su najvažniji bili loši meteorološki uvjeti te nedovoljno iskustvo pilota.

Vojnim zrakoplovima MIG-21 koji su se toga dana srušili kod Plaškog upravljali su satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik. Obojica su bili piloti 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Nakon nesreće kod oba pilota bile su utvrđene lakše ozljede. Zrakoplovi su se nakon nesreće u zraku srušili na području općine Plaški, u mjestu Latin te na brdo Hum.


Iz MORH-a su tada potvrdili i da je jedna ženska osoba na tlu, približno dva kilometra od mjesta pada zrakoplova, stradala od krhotina te je bila prebačena u bolnicu gdje joj je operirana nadlaktica. Helikopter MI-8 srušio se u Vukovaru 9. srpnja 2007. s visine između 30 do 50 metara odmah nakon polijetanja.

U službenom priopćenju tada je navedeno da su u helikopteru koji se srušio teže ozlijeđeni general u mirovini Damir Krstičević te tri člana posade (satnik Robert Garić, natporučnik Stjepan Sabljić i nadnarednik Juraj Ruškač), dok su general pukovnik Slavko Barić, pukovnik Veljko Biško i narednik Dražen Šavorić nakon liječničkog pregleda, s lakšim ozljedama otpušteni iz vukovarske bolnice.

U helikopteru su se nalazila i tri člana posade (kapetan, kopilot i letač mehaničar). No, osim iz helikoptera, u toj nesreći ozlijeđeno je i troje pripadnika Oružanih snaga koji su se nalazili u blizini mjesta pada helikoptera. Brigadni general Zvonko Peternel lakše je ozlijeđen, dok su narednica Ljubica Perišić i vojnik Vjekoslav s teškim ozljedama prevezeni u bolnicu gdje su u konačnici podlegli ozljedama, kao i nadnarednik Ruškač.

Vojni analitičar Igor Tabak izjavio je da Hrvatska nemamo više vojnih zrakoplovnih nesreća nego što je uobičajeno. No, u razgovoru za HRT ocijenio je da se po takvim nesrećama vidi kvaliteta financiranja vojske i način održavanja vojnih strojeva, jer je novija tehnika manje rizična od stare.