novi problemi

Imigracijski odjel u Zambiji odbio pustiti djecu Hrvata, sve će se riješiti u petak?

01.06.2023 u 18:23

Bionic
Reading

Osmero hrvatskih državljana, kojima se na sudu u gradu Ndoli u Zambiji sudilo za trgovanje djecom, oslobođeno je svih optužbi. Pušteni su na slobodu i uskoro se očekuje njihov povratak u Hrvatsku. No, kako javljaju zambijski novinari, imigracijski odjel te zemlje odbija pustiti djecu koju su posvojili unatoč nalogu sutkinje

Kako doznaje HRT od veleposlanika Tomislava Bošnjaka, naši su državljani dobili natrag svoje putovnice, no danas nije bilo vremena za preuzimanje djece u Centru za socijalnu skrb, što je, kaže, predviđeno za sutra ujutro.

Nakon toga predviđen je izlazak svih iz Zambije i povratak u Hrvatsku, a veleposlanik će biti s njima sve dok ne otputuju.

  • +41
Uhićeni Hrvati u Zambiji Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elveđi

Podsjetimo, osmero Hrvata koji su u četvrtak oslobođeni optužbe za trgovinu ljudima, mogu se s posvojenom djecom vratiti u Hrvatsku, rekao je njihov odvjetnik Kevin Silwimba.

Odvjetnik je rekao da je ishod postupka protiv Hrvata "veliko postignuće" i da je pravosuđe u Zambiji "pokazalo da funkcionira".

Osmero Hrvata uhićeno je prije sedam mjeseci u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Sud ih je danas oslobodio jer optužba nije uspjela dokazati navode iz optužnice.

Četiri hrvatska para nisu davala izjave ispred sudnice za razliku od imigracijske službenice Glorije Sakulenge koja je također oslobođena svih optužbi. Sakulenga je rekla novinarima da je "pravda prevladala i da pravda uvijek mora prevladati".

I državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić kazala je da su Hrvati oslobođeni i možda će već danas sa svojom posvojenom djecom doći u Hrvatsku