ČEKA SE MJESECIMA

Kroničan manjak: Djeci iz Hrvatske u Klaićevoj na raspolaganju jedan fizijatar

22.08.2023 u 07:11

Bionic
Reading

U Hrvatskoj kronično nedostaje dječjih fizijatara, ali i ortopeda. Na prvi pregled fizijatra u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu čeka se mjesecima, pritisak je golem i liste čekanja sve su duže. Djeci iz cijele Hrvatske u bolnici u Klaićevoj na raspolaganju je samo jedan fizijatar

Posla i djece koja trebaju pomoć je i previše, a fizijatar samo jedan.

'Imali smo nesretnu okolnost da je naša kolegica koja je inače voditeljica odjela za fizikalnu tog dijela, na dugotrajnom bolovanju, što je dovelo do problema u naručivanju i objektivne okolnosti su takve trenutno.

Nemamo mogućnosti naći adekvatnu zamjenu sada iako smo se potrudili, no na tržištu ih ima jako malo i ne možemo doći do zamjene u nekom kratkom roku', rekao je za HRT Tomislav Ribičić, dr. med., voditelj Odjela za dječju ortopediju s dnevnom bolnicom Klinika za dječje bolesti Zagreb.

'Lista čekanja je za prvi pregled negdje drugi mjesec 2024. Primarna zdravstvena zaštita upućuje dosta djece kojima možda i nije indikacija za pregled fizijatra, tako da bi vjerojatno trebalo apelirati i prema primarnoj zdravstvenoj zaštiti da smanji broj pritisaka, odnosno uputnica prema fizijatru', rekla je Marita Anzulović, glavna sestra Odjela za dječju ortopediju s dnevnom bolnicom Klinika za dječje bolesti Zagreb.

Ovako preglede otkazuju i pacijente ponovno naručuju. Ravnatelj Goran Roić pojasnio je za HRT:

'Moram se prvo ispričati roditeljima naših malih pacijenta i zamoliti ih za strpljenje. Mi imamo dva specijalista fizijatrije, nažalost jedna liječnica se razboljela i bit će duže vremena odsutna zbog prirode bolesti. Kolega koji radi ima jako veliki broj pacijenata. Dječja fizijatrija je jedna deficitarna disciplina, naravno mi smo raspisali natječaj, ne možemo biti sigurni u ishod natječaja, nadamo se da ćemo naći rješenje i da će se doktorica što prije vratiti na posao, ozdraviti i što prije početi s radom'.

Fizijatriji u ambulantama pregledaju više od 500 djece godišnje. I čekaonice kod ortopeda prepune. Dnevno pregledaju tridesetak i više djece.

'Ono što mi kao ortopedi možemo riješiti, mi ćemo riješiti, preuzeti od kolega fizijatara; kolega koji je tu dat će sve do sebe to je sigurno. On je mlad i vrlo sposoban da smanjimo te liste čekanja, ali je neminovno da će doći do povećanja liste čekanja dok ne dobijemo adekvatnu zamjenu ako je dobijemo, u tom periodu ljudi moraju imati strpljenje', rekao je Ribičić.