redoviti izvještaj

Krizni Stožer: U Hrvatskoj deseti slučaj zaraze koronavirusom

04.03.2020 u 16:17

Bionic
Reading

Krizni stožer Civilne zaštite zadužen za obuzdavanje koronavirusa održao je redovitu press konferenciju s početkom u 16 sati. Ministar Zdravstva Vili Beroš uvodno je rekao kako vozač kamiona iz Varaždina koji je bio u Italiji ipak pozitivan na koronavirus te da je to deseti slučaj zaraze u Hrvatskoj. 'Nema pokazatelja koji bi rekli da ćemo uskoro imati nove pozitivne nalaze', dodao je.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a rekao je kako su svi kontakti i članovi obitelji desetog zarađenog pod nadzorom, dok je je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić poručila kako je preostalih devet zaraženih dobrog zdravstvenog stanja.

Upitan razmatrali se se opcija da je proglasi stanje epidemije u Hrvatskoj, Beroš je odgovorio kako najprije treba proglasiti opasnost od epidemije, što je zapravo administrativna mjera koja ministru omogućava mobilizaciju radnika i olakšava mu posao.


'Na vrijeme smo aktivirali Krizni stožer i da nismo, vjerojatno bi ranije morali proglasiti opasnost', rekao je Beroš.

  • +3
Nacionalni Stožer civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Markotić je na pitanje je li broj zaraženih veći od broja potvrđenih odgovorila kako mogu postojati osobe koje su zaražene ali ne osjećaju nikakve simptome. Dodala je da je na testiranju trenutačno još 29 suspektnih uzoraka.