PRAVNICI O MESIĆEVU ZAHTJEVU

Krizni porez bi mogao pasti

02.08.2009 u 12:12

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić pokrenut će postupak ocjene ustavnosti Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke.

'Bilo je i vrijeme da Predsjednik nešto učini, apsolutno je bilo i vrijeme', komentirala je za Novi list bivša sutkinja Ustavnog suda Agata Račan

Posve je izvjesno da će se Predsjednik u svom zahtjevu za ocjenom ustavnosti kriznog poreza pozvati na činjenicu da Ustav jamči jednakost svih građana pred zakonom, baš kao i na članak koji kaže da se porezni sustav temelji na načelima jednakosti svih građana pred zakonom. Pojednostavljeno rečeno, zakon bi mogao pasti na činjenici da pogađa siromašne, a ne dira bogate. Agata Račan mišljenja je da tako sročen zahtjev itekako drži vodu, pače i sama zastupa to stajalište.

– Bogati su pošteđeni i ne treba biti neki pravnik da bi se to razumjelo. Socijalna država mora se prakticirati, a ne samo deklarirati. Jer, samo ekonomska sloboda garantira realizaciju ljudskih prava, ističe Račan.

Predsjednik Odvjetničke komore Leo Andreis ističe da je, bez pogleda u Predsjednikov zahtjev, teško išta više nego špekulirati. No, ukoliko je zahtjev uistinu temeljen na nejednakosti građana, na tome što krizni poreze jedna pogađa a druge ne, to, smatra Andreis, ima osnove.

– U osnovi sve što se oko poreza događa jest tako, no što će Ustavni sud odlučiti, uistinu je teško kazati, veli Andreis.

Andreis, međutim, podsjeća na činjenicu da je Ustavni sud zatrpan zahtjevima, a to znači i da će se na rješenje Predsjednikova zahtjeva vjerojatno čekati neko vrijeme. Uostalom, zahtjeva za ispitivanje ustavnosti je, čini se, više nego ikada, Tako i Matica umirovljenika Hrvatske kani pokrenuti pitanje ustavnosti novog zakona o Posebnom porezu na mirovine. Andres, međutim, kaže i to da zahtjev za ocjenu ustavnosti koji ima i glavu i rep mogu sročiti samo pravi profesionalci. Predsjednik takvih oko sebe ima, a to bi onda trebalo i značiti da ni u kom slučaju ne puca u prazno sa svojim zahtjevom.

– Nisam sklon vjerovati da puca u prazno, slaže se Andreis.