međunarodni dan djece

Križevci, Mursko Središće i Omiš dobitnici su statusa Grad - prijatelj djece

20.11.2018 u 14:30

Bionic
Reading

Križevci, Mursko Središće i Omiš u utorak su, na Međunarodni dan djece, proglašeni dobitnicima statusa Grad - prijatelj djece u sklopu akcije koja se u Hrvatskoj provodi 19 godina u organizaciji Saveza društava 'Naša djeca' s partnerom Hrvatskim društvom za preventivnu i socijalnu pedijatriju, uz pokroviteljstvo UNICEF-a za Hrvatsku

Kako bi gradovi i općine ostvarili taj status, moraju zadovoljiti 123 zahtjeva koji obuhvaćaju sva područja života, prava i interesa djeteta, a uz to, 'djeca i građani moraju dati pozitivno mišljenje da njihov grad ili općina zaslužuje nositi takav prestižan status', objasnila je predsjednica koordinacijskog odbora akcije 'Gradovi i općine - prijatelji djece' Aida Salihagić Kadić na svečanosti u Starogradskoj vijećnici.

'Akciju provodimo zajedno s djecom. Oni kroz svoje aktivnosti u dječjim forumima, dječjim vijećima vrlo aktivno sudjeluju u životu svoga grada ili općine i ono što im je važno za život predlažu gradonačelnicima i načelnicima', rekla je Salihagić Kadić.

Cilj akcije je brže i potpunije ostvarivanje UN-ove Konvencije o pravima djeteta na lokalnim razinama.

'Ovo je izvrsna prilika da se podsjetimo zajedničke odgovornosti za poštivanje dječjih prava i odgovaranje na njihove potrebe. Svatko od nas treba pridonijeti tome da djeca budu uvaženi ravnopravni članovi društva, da ostvaruju svoja prava i da to ne ostaje samo deklarativno na papiru', rekla je izlaslanica premijera i pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Zrinušić.

'Dok svaki grad i općina u Hrvatskoj ne osiguraju podršku i uvjete za razvoj, sigurnost i sreću djece, naš posao ne prestaje', poručila je Marijana Šalinović iz UNICEF-a Hrvatska.

Ovogodišnji dobitnici Križevci, Mursko Središće i Omiš pridružili su se ostalih 68 gradova i općina koji su do sada ostvarili taj status.

U Križevcima su posebno pohvaljene kvalitetne predškolske ustanove, dječja zdravstvena skrb te razne potpore koje grad pruža udrugama koje se bave djecom, mladima i djecom s teškoćama.

U Murskom Središću pohvaljene su akcije integracija romske djece kojima je ostvareno da sva djeca iz romskog naselja pohađaju dječji vrtić te postojanje raznih udruga za djecu s poteškoćama, za poticanje obrazovanja i kvalitete života te sportske udruge.

Omiš izdvaja mnogo financijskih sredstava za vrtiće, škole, udžbenike, asistente u nastavi i udruge koje okupljaju djecu te provodi programe prevencija nasilja i raznovrsne glazbene programe u školama.

Uz sami status Gradova - prijatelja djece, već 15 godina biraju se i Naj-akcije kojima su gradovi i općine poboljšali i uljepšali dječje svakodnevne živote.

Ove su godine prijavljene 52 akcije, od kojih je izabrano 10 najuspješnijih: Muzej za pogled (Čakovec), Mi jedemo odgovorno (Čazma), Popevamo, tancamo i igramo se po podravski (Koprivnica), Projekt Šafran (Rijeka), Volontiram, srce diram (Slatina), Moj kvart, moja ulica, moja sigurnost (Split), Lijepe naše Stubičke Toplice (Stubičke Toplice), Vremenska kapsula djece i mladih 2018.- 2068. (Varaždin), Ujedinjeni u baštini (Zabok) i Tko pjeva, zlo ne misli (Zagreb).