EIJA HIETAVUO

Direktorica iz UNICEF-a pomaže kompanijama da postanu prijatelji djece

08.06.2016 u 16:34

Bionic
Reading

UNICEF, međunarodni fond za djecu koji skrbi za dobrobit djece i mladeži, pokreće program edukacije poslovne zajednice s ciljem unapređenja odnosa tvrtki prema djeci te je tim povodom prošlog tjedna u Zagrebu održan edukacijski trening koji je održala Eija Hietavuo, UNICEF-ova rukovoditeljica za društveno odgovorno poslovanje iz Ženeve

Trening je ponudio uvid u ključne izazove vezane uz utjecaj poslovanja na djecu, kao i praktične alate i smjernice koji će pomoći kompanijama u izgradnji poslovnih načela što uzimaju u obzir dječja prava. Održani trening bio je dobar povod za razgovor s UNICEF-ovom rukovoditeljicom, a ona je za tportal pojasnila pristup društveno odgovornom poslovanju te koji su dugoročni ciljevi UNICEF-ovog programa podrške tvrtkama usmjerene na nefinancijski angažman koji će svakoj kompaniji pomoći da postane istinski prijatelj djece i njihovih prava.

Ponajprije valja napomenuti da brojne hrvatske tvrtke svojim filantropskim djelovanjem uvelike pomažu ostvarivanju dječjih potreba te da je ovaj program edukacije nastavak inicijative 'Djeca su naš najvažniji posao' koju je 2013. pokrenuo Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Global Compactom i Hrvatskom udrugom poslodavaca, a kako doznajemo od UNICEF-ovog Ureda za Hrvatsku, nakon edukacije trenera, organizacija će najesen ponuditi tvrtkama radionice 'Poslovna zajednica mijenja dječje živote nabolje'.

Govoreći o samom edukacijskom treningu i njegovim ciljevima, naša sugovornica iz UNICEF-ovog odjela za društveno odgovorno poslovanje ističe kako je namjera educirati poslovne ljude o važnosti nefinancijskog investiranja u djecu kroz nekoliko edukacijskih programa kojim ohrabruju i pomažu kompanijama iz raznih poslovnih sektora u razumijevanju dječjih potreba i kako se nositi s njima.

Hietavuo objašnjava kako su investicijske politike koje uključuju dječja prava minimalne, a djeca bi trebala biti u središtu održivog ulaganja, stoga je UNICEF-ov Odjel za društveno odgovorno poslovanje prije tri godine pokrenuo inicijativu za društveno odgovorno poslovanje usmjereno dobrobiti i poštivanju prava djece pod nazivom 'Djeca su naš najvažniji posao'. Prema riječima naše sugovornice, cilj joj je podržati poduzeća svih veličina u integraciji dječjih prava u svakodnevno poslovanje i upravljanje.

Pritom UNICEF-ov ured, kako ističe Hietavuo, poziva tvrtke slijedeći nalaze ekonomskih istraživanja o isplativosti i konkurentnosti da ulažu u rani razvoj najranjivijih skupina djece, podsjetivši pritom kako je poštivanje dječjih prava ključno u izgradnji razvijenog društva, što je pretpostavka stabilnog i prosperitetnog poslovnog okruženja.


UNICEF, naime, uspostavlja partnerstva koja mogu obostrano ojačati predanost pozitivnom doprinosu zajednici, no iako mnoga poduzeća uglavnom pomažu dječja prava kroz donacije, ističe se da je moguće učiniti znatno više jer proces društvene odgovornosti, kako naglašava tportalova sugovornica, pozitivno utječe i na financijske pokazatelje tvrtke, motivaciju zaposlenika, lojalnost kupaca i samu reputaciju tvrtke.

Upitana za konkretne akcije koje provodi UNICEF-ov odjel, Hietavuo ističe kako su one ponajprije pokrenute s tvrtkama iz ICT sektora jer širi i lakše dostupan pristup internetu i mobilnoj tehnologiji predstavlja značajne izazove za sigurnost djece te se tvrtke iz informacijske i komunikacijske tehnologije bore s filtriranjem i odabirom sadržaja prilagođenog uzrastu.
Naime, eksplozija informacijske i komunikacijske tehnologije stvorila je neviđene mogućnosti za djecu i mlade da komuniciraju, povezuju se, uče i izražavaju svoje mišljenje o stvarima koje utječu na njihove živote i njihove zajednice. No širi i lakše dostupan pristup internetu te mobilne tehnologije također predstavljaju značajne izazove za sigurnost djece, stoga je pokrenuta suradnja s mnogim tvrtkama iz tog sektora koja je rezultirala pojačanom sigurnošću najmlađih korisnika.

Upitana pak koja je najvažnija poruka koju UNICEF-ov Odjel za društveno odgovorno poslovanje može uputiti tvrtkama, sugovornica ističe je ulaganje u djecu ulaganje u budućnost.

'Djeca bi trebala biti u središtu održivog razvoja jer je ulaganje u dječja prava najučinkovitije moguće ulaganje u našu budućnost, a pritom valja imati na umu kako tvrtke koje poštuju djecu i njihova prava mogu ojačati svoj razvoj i generirati stvarne prednosti za poslovanje, čime stječu poslovni ugled, ostvaruju bolje upravljanje rizicima i u konačnici stječu podršku zaposlenika i samih korisnika', zaključuje Hietavuo.
429236,428275,426376,421631