DOBA RECESIJE

Kriza zatvorila 7.500 trgovina

07.07.2009 u 09:28

Bionic
Reading

U prva tri mjeseca ove godine u trgovini je, uključujući i prodaju motornih vozila, izgubljeno gotovo 39 tisuća radnih mjesta. Pokazuju to tromjesječni podaci Državnog zavoda za statistiku o distributivnoj trgovini, prema kojima je krajem prvog tromjesječja u trgovini radilo 234.904 ljudi, dok je samo prije tri mjeseca, na kraju 2008. godine, bilo zaposleno 273.825 radnika, odnosno 38.921 više

To znači da je u samo 90 dana u trgovini broj zaposlenih smanjen za gotovo 15 posto, odnosno barem svaki je šesti trgovac ostao bez posla. Dnevno su tako u djelatnosti trgovine nestajala 432 radna mjesta, piše Novi list

Oko šest tisuća radnih mjesta »nestalo« je kod obrtnika, odnosno u malim dućanima, servisima i prodavaonicama automobila i opreme za automobile, dok su za gotovo 33 tisuće broj radnika smanjili veliki lanci, autosaloni, distributivni centri, a štedjelo se i na trgovačkim putnicima.

Zatvoreno je gotovo 7,5 tisuća prodavaonica i servisa, od čega je većina, oko šest tisuća, nestala u obrtu.Kako se u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagadana, odnosno u prosincu, otvara dosta obrta za privremenu prodaju, pogotovu na štandovima, a i veliki poslodavci zapošljavaju dodatne radnike jer imaju pojačan promet, možda je pravi pokazatelj smanjenja broja zaposlenih usporedba s prvim tromjesječjem prošle godine.

Bez posla je ostao svaki šesti djelatnik u trgovini

Iako su nešto bolji, ni tu podaci nisu sjajni. Prema njima je broj zaposlenih u prvom tromjesječju ove godine smanjen za 22 tisuće u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Predsjednica Sindikata trgovine Dragica Mišeljić ističe da je podatak o 38 tisuća radnika manje ne čudi.

'Dio je izgubio ugovore na određeno vrijeme. Veliki broj radnika je otišao u mirovinu, prijevremenu ili invalidsku jer je stres na poslu bez slobodnih dana uzeo danak. Dio je završio na burzi, a brojni pokušavaju zaraditi za život radeći na crno, odgovara Mišeljić na pitanje zašto burza ipak u prava tri mjeseca nije zabilježila toliki priljev nezaposlenih.

Mišeljić strahuje i da će se trend nastaviti, iako se ponovo radi nedjeljom, jer radnici gube posao zbog recesije, a ne jednog neradnog dana. Pogotovo loše stanje predviđa za obrtnike, odnosno male dućane.

'U odnosu na 2004. godinu čak je i u prvom tromjesečju ove godine u distributivnoj trgovini bilo zaposleno 22.228 radnika više. U istom tom periodu u malim je dućanima broj zaposlenih pao za deset posto, odnosno za 4.443, što znači da njihov pad traje dulje od recesije i da nije posljedica neradne nedjelje, ističe Mišeljić.

Upozorava trgovce koji su smanjili broj radnih mjesta zbog neradne nedjelje i koji su tražili ukidanje zabrane rada nedjeljom, da bi sada trebali povećati broj zaposlenih, ali strahuje da to neće učiniti jer će zbog recesije promet u trgovini dodatno padati.

U prva tri mjeseca ove godine ukupan promet u distributivnoj trgovini bio je 57,3 milijarde kuna, što je za 6,8 milijardi kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine, ali treba računati na to da je Uskrs, blagdan za koji se najviše troši u prvom dijelu godine, prošle godine bio u ožujku, a ove godine u travnju.