KAŽE UKRAJINSKI PREMIJER

'Kriza nije posao za žene'

19.03.2010 u 18:30

Bionic
Reading

Novi ukrajinski premijer Mikola Azarov ocijenio je u petak da provedba reforma u doba krize nije posao za žene, obrazloživši tako odsutnost ministrica u svojoj vladi

Istjerivao ženskog zloduha iz ureda

Azarov je dao blagosloviti svoj ured kako bi iz njega istjerao zloduha svoje prethodnice Julije Timošenko, priznao je u petak.

'Bilo je u njemu vrlo teško disati. Poslije blagoslova postalo je lakše', ustvrdio je Azarov pošto je njegov ured blagoslovio svećenik iz duhovnog centra Ukrajine, pravoslavnog manastira Pečersk iz 11. stoljeća blizu Kijeva.

Poznat kao kruti birokrat, Azarov je oštra suprotnost bivše premijerke Julije Timošenko, koja se natjecala za predsjedničku dužnost, a pošto je poražena novi predsjednik Viktor Janukovič smijenio je i njezinu vladu.

'Stanje u zemlji je teško i u vladu smo uzeli ljude koji mogu raditi 16 do 18 sati na dan i uspješno provesti reforme. Provedba reforma nije posao za žene', rekao je Azarov, ustvrdivši ipak da poštuje suprotni spol.

Ukrajinski BDP je lani pao za 15 posto, pošto je zemlju teško pogodila svjetska gospodarska kriza. Azarov, koji je na premijersku dužnost stupio 11. ožujka, zamijenio je karizmatsku i borbenu Juliju Timošenko. Nakon poraza na predsjedničkim izborima u veljači na kojima je pobijedio Viktor Janukovič, prešla je oporbu.

I Janukovič je zapamćen po seksističkim izjavama u predizbornoj utrci, preporučivši suparnici da 'ode kuhati'. Manja ukrajinska feministička nevladina organizacija Femen organizirala je u srijedu prosvjede ispred zgrade vlade u Kijevu, negodujući što u novoj vladi nema nijedne žene.

Desetak mlađih žena odjevenih u muška odijela uzvikivalo je tijekom prosvjeda: 'Hoćemo ministarsku stolicu!' i 'Želimo raditi!'. Kada im je policija zabranila da se približe zgradi vlade, prosvjednice su se svukle.