CAMERON IZAZIVA MERKEL

'Kriza eurozone trajat će još godinama'

30.04.2012 u 11:40

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron u nedjelju je govorio o perspektivi gospodarstva Velike Britanije. On smatra da rješenje krize eurozone nije ni blizu te je upozorio da je zajednička valuta još uvijek ugrožena. Također je priznao da odvajanje gospodarstva Velike Britanije od ovisnosti Londona i javnog sektora ne ide dovoljno brzo, piše britanski The Guardian

Ovakve Cameronove izjave o eurozoni i zajedničkoj valuti Europske unije zacijelo će razljutiti njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja nastoji smiriti nervozu na tržištima, piše The Guardian.

Cameronova upozorenja o euru želja su da se objasni da je nastavak problema u britanskom glavnom izvoznom tržištu ponovno gurnuo Britaniju prošlog tjedna u recesiju. Upitan je li svijet bio na pola puta do rješenja krize u eurozoni, britanski premijer je kazao kako misli da se nalazimo 'na pola puta kroz krizu'.

Mnogi komentatori raspravljat će o Cameronovoj izjavi da će 'kriza eurozone trajati još godinama', piše The Guardian.

Opisujući 'velike napetosti' unutar eurozone, kazao je sljedeće: 'Mislim da će to biti vrlo dugotrajan i bolan proces u eurozoni, ako i dalje budu željeli zajedničku valutu s jednom ekonomskom politikom i svim stvarima koje idu uz to, ili će tražiti nešto sasvim drugačije? O tome moraju odlučiti.'

Dodao je da je nastavak problema u eurozoni i ovisnost Britanije o tim tržištima jedan od razloga što američko gospodarstvo raste brže od britanskog.

Cameron smatra da politički zastoj u Europi - osobito uloga Europske središnje banke u upravljanju europskom ekonomijom – usporava rast Velike Britanije. U velikom govoru u Davosu prošle godine Cameron je tvrdio da je sustav fiskalne integracije i dijeljenje rizika, možda stvaranjem euro-obveznica, kao i strukturne reforme, potreban da bi se spasio euro. Iz njegovih izjava u nedjelju vidi se da ne vjeruje da su pitanja konkurentnosti i upravljanja riješena.

Ed Balls, ministar financija iz sjene, rekao je: 'Nije dobro da premijer govori da će kriza u eurozoni trajati godinama. Cameron i George Osborne moraju priznati svoj dio krivnje.'

Anketa Sunday Times YouGov-a pokazala je da 32 posto ispitanika za povratak na recesiju u Velikoj Britaniji krivi vladinu politiku, 29 posto eurozonu i globalne faktore, a tek 17 posto prijašnju laburističku vladu.

Cameron tvrdi da je potrebno da Velika Britanija poduzme daljnje mjere kako bi gospodarstvo učinila konkurentnijim.