n/a

Krivi bakalar

19.03.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Bakalar je riba koja živi u hladnim morima. Bogat je vitaminima A i D te omega-3 masnim kiselinama. Često se kombinira s krumpirom i izvrstan je u ovoj kombinaciji

SASTOJCI:

2 kg krumpira
1 kg rajčica šljivara
5 češnja češnjaka, narezan na tanke listiće
maslinovo ulje
1 vezica peršina, nasjeckan
4 slane srdele (ili 8 fileta)
sol
papar

PRIPREMA:

Pofurite rajčice kipućom vodom, ostavite ih oko 30 sekundi, ocijedite i ohladite pod hladnom vodom. Ogulite koru, razrežite na pola i izvadite sjemenke. Sjemenke možete sačuvati za neku drugu namjenu, npr. juhu. Zagrijte pećnicu na 180ºC. Stavite polutke rajčice u posudu, posolite i popaprite te dodajte malo maslinovog ulja. Dobro promiješajte, tako da je svaka polovica obložena uljem.
Obložite lim masnim papirom, poslažite po njemu listiće češnjaka, a po njemu začinjene polovice rajčice u jednom sloju, oblim dijelom prema gore. Stavite peći 30-ak minuta, dok ne dobiju boju i ne izgube suvišnu tekućinu. Ovaj dio se može obaviti i dan ranije, pečene rajčice čuvajte u hladnjaku.
Ogulite krumpir i narežite ga uzdužno na vrlo tanke ploške. Zakuhajte vodu i posolite, dodajte ploške krumpira i kuhajte dok nisu gotovo kuhani, ali još malo al dente. Maknite s vatre i držite u vodi do upotrebe.
Zagrijte pećnicu na 200ºC.
Pripremite vatrostalnu posudu. Ocijedite krumpir i pomiješajte s dvije žlice maslinovog ulja i nasjeckanog peršina. U pripremljenu posudu poslažite 1 red ploški krumpira, po njemu nekoliko polovica pečene rajčice, zajedno s listićima češnjaka s kojim se pekla, par fileta slanih srdela, prekrijte drugim slojem krumpira, rajčica i ostalog i ponavljajte sve dok imate materijala. Zadnji sloj poškropite s par kapi maslinovog ulja i stavite peći oko 20-30 minuta, dok krumpir ne bude reš na vrhu i nije posve mekan.