VELIKOGORIČKO PODRUČJE

Kritično na nasipu koji od prošle poplave nije saniran

07.11.2012 u 08:56

Bionic
Reading

U posljednja tri sata zabilježen je minimalan porast vodostaja Save na području grada Velike Gorice i nizvodno prema općini Orle te sada gotovo stagnira, priopćeno je jutros iz velikogoričkoga Stožera za zaštitu i spašavanje

Stožer navodi kako je do krune zemljanog i 'zečjeg' nasipa na najnižoj točci ostalo još metar slobodnog prostora. 'Iako do izlijevanja Save izvan nasipa ne dolazi, kritično je stanje na starom, od prošle poplave nesaniranom zemljanom nasipu koji 'suzi' i propušta minimalne količine vode', napominje se i dodaje kako iz Hrvatskih voda uvjeravaju da za sada nema opasnosti od pucanja ili probijanja nasipa, jer voda koja 'suzi' nije mutna nego čista.

Zemljani nasipi natopljeni su vodom i raskvašeni. Stožer podsjeća kako su operativne vatrogasne snage u jučer poslijepodne i na večer spojile cijelu dužinu nasipa, 5, 5 kilometara, na potezu do Bukevja te je utrošeno 40 tisuća vreća, a na terenu je bilo 250 vatrogasaca.

Na snazi su i dalje izvanredne mjere, a Stožer za zaštitu i spašavanje dežuran je u Vatrogasnom domu u Strmcu Bukevskom. Sve ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava, Javna vatrogasna postrojba, gradska komunalna poduzeća i Crveni križ i dalje su u stanju pripravnosti.

Članovi Stožera cijelu su noć obilazili dužinu desnoga savskog nasipa na području grada Velike Gorice i nizvodno prema općini Orle.