EUROPSKE POLICIJE U PROBLEMIMA

Kriminalne skupine u Europi zarađuju 110 milijardi eura, a zaplijeni se svega jedan posto

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 24.01.2020 18:47
  • Objavljeno 24.01.2020 u 18:42
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Europske policije trenutno provode istrage protiv više od 5000 kriminalnih skupina koje zarađuju 110 miiljardi eura, izjavila je u petak u Zagrebu europska povjerenica za unutarnje poslove

Ylva Johansson je rekla da im se uspijeva zamrznuti samo jedan posto prihoda i najavila donošenje plana za oduzimanje nezakonito stečenog novca.

Povjerenica koja je na dužnost stupila početkom godine priprema i nove europske planove za borbu protiv trgovine drogom i vatrenim oružjem te krijumčarenja ljudi.

"Prioriteti su nam snažnija suradnja policija, razmjena informacija i jačanje mandata Europola", rekla je Johansson na konferenciji za novinare.

Predsjedatelj sastanka, hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, kaže da građani s pravom očekuju od vlada da zaštite njihovu sigurnost.

  • +1

Zajednička konferencija Davora Božinovića i povjerenice Europske komisije Johansson

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

"Sigurnost je jedna od glavnih briga naših građana i odgovorni smo naći prave odgovore na njihovu zabrinutost", rekao je Božinović.

Europski ministri unutarnjih poslova razgovarali su o borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, trgovine ljudima i zaštiti djece na internetu.

Teme neformalnog sastanka bile su i migracije, suzbijanje mreža krijumčara ljudima i novi europski pakt o azilu i migracijama.

Johansson kaže da je dosad s 15 članica razgovarala o paktu koji bi trebao zamijeniti Dublinski sustav azila koji se urušio pod migrantskim valom 2015.

"Suočavam se s konstruktivnim pristupom članica, iako su njihove početne pozicije različite", rekla je Johansson. "No, smatram da ćemo uspjeti predstaviti pakt koji bi bio prihvatljiv članicama".

Ministri su se bavili stanjem i Libiji i na Bliskom istoku gdje sukobi prijete novim izbjegličkim valom prema Europi.

"Uvjeren sam da je Europa spremna (zaštititi svoje granice). Ono na čemu treba raditi je konsenzus između članica i usmjeravanje prema stvarnim problemima", smatra Božinović.

Johansson ističe da Europa ne bi trebala pasivno promatrati što se zbiva u širem susjedstvu.

"EU mora biti aktivnija i pomagati u pronalaženju rješenja u Libiji i Iranu. To je jedna od najvažnijih stvari, surađivati s trećim zemljama", istaknula je.

Povjerenica je rekla da će se postojeći sporazum EU-Turska, kojim je zaustavljen izbjeglički val iz Sirije, još neko vrijeme provoditi, no nije mogla reći kako će izgledati novi dogovor s Ankarom.

Također je najavila da će o europskom planu za pomoć Grčkoj, najizloženijoj članici migrantima s Bliskog istoka, u utorak razgovarati s novim grčkim ministrom za migracije.

Božinović je istaknuo da "postoji potreba za europskim odgovorom i Grčka je trenutno u samom središtu naše analize budućih mjera".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!