lako dostupno

Kriminalist: Automatska puška može se kupiti već za tisuću kuna. Romi do oružja dolaze i po cijeni od svega 10 eura

25.08.2021 u 22:37

Bionic
Reading

Ilegalno oružje sve je veći problem u Hrvatskoj, pogotovo u romskim naseljima u Međimurju. Koliko ga zapravo ima, nitko se ne usudi reći. Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi zbog napada je kritizirao ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i policiju, a oni mu nisu ostali dužni.

'Oružja ima i policija dobro zna tko ima oružje, ali nažalost ne može ih naći jer ga svi skrivaju. Osobno se bojim za sigurnost', kaže Matija Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji za Dnevnik.hr.

Da će kad-tad doći do incidenta, tvrdi saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, koji je upozoravao i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića: 'Rekao sam da postoji oružje u romskom naselju i da moramo naći rješenje na koji način to riješiti i ukloniti ga'. On mu, tvrdi, na to ništa nije odgovorio.

Iz policije oštro odgovaraju da je to politikanstvo i izbjegavanje vlastite suodgovornosti.

''Zašto, pa i gospodin Kajtazi, i drugi dušebrižnici, ne kažu 'ta i ta osoba ima oružje'. Onda mi možemo eventualno dobiti sudski nalog. Ovo nije milicija, ovo nije '88. Policija ne može ući u dom stan, kuću, prostor, štagalj, bilo gdje bez sudskog naloga', kazao je Božinovićev savjetnik Vladimir Faber.

Stopa kriminaliteta u romskim naseljima, tvrde u policiji, dvostruko je veća nego u ostatku županije.

U posljednjih pet godina oduzeto je 37 komada oružja. Lopticu prebacuju na pravosuđe.

''Samo jedan počinitelj u ovih pet godina je kažnjen zatvorskom kaznom'', kaže Faber.

Kriminalist Dubravko Klarić pojašnjava da je do ilegalnog oružja je u Hrvatskoj prelako doći: 'Lako ga je nabaviti. Naravno, vi ili ja nećemo moći nabaviti takvo oružje, ali u kriminalnim grupacijama vrti se priča - čuj, znaš tko ima ima, ovaj, e, od njega ćemo nabaviti. Cijene su relativno niske.' Automatska puška može se kupiti za 1000 kuna, a pištolji su i upola manje.

Građani besplatno mogu predati oružje policiji, no Kajtazi tvrdi da je nekima isplativije prodati ga Romima i to za svega 10 do 50 eura. Koliko je zapravo oružja u domovima diljem Hrvatske, kriminalisti tvrde da nikad nećemo ni saznati.