akcija uskoka

Krijumčarenjem duhana zaradili gotovo 7 milijuna kuna: Skladište im je bilo u Zagrebu, a prodavali su po cijeloj Hrvatskoj

12.01.2021 u 16:32

Bionic
Reading

Uskok je nakon višemjesečnog policijskog istraživanja pokrenuo istragu protiv skupine koja je preprodajom krijumčarenog duhana državu navodno oštetila za gotovo 123 milijuna kuna neplaćenih trošarina i pritom zaradila 6,8 milijuna kuna

Varaždinska policija, koja je akciju provela u suradnji s Upravom kriminalističke policije i Uskokom, izvijestila je da su se u zločinačko udruženje okupila sedmorica muškaraca u dobi od 22 do 41 godine s prebivalištem na varaždinskom i zagrebačkom području.

U policiji kažu da su se osumnjičeno tijekom 2020. godine, "s ciljem stjecanja znatne imovinske koristi, međusobno povezali u zločinačko udruženje" te su u inozemstvu kupovali i u Hrvatsku unosili veće količine prešanog duhana u listu, "bez podvrgavanja propisanom postupku prijave, obračuna i plaćanja trošarine".

Od lipnja 2020. do siječnja ove godine, putem tvrtki koje su u tu svrhu registrirali u Hrvatskoj i inozemstvu, na stranom su tržištu kupili i ilegalno u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 153.560 kilograma duhana u listu. Ilegalno uvezeni duhan navodno su skladištili na zagrebačkom području i dalje preprodavali po cijeloj Hrvatskoj.

Na ime neplaćenih trošarina proračun su na taj način oštetili za minimalno 122.848,000 kuna, dok su preprodajom ilegalnog duhana zaradili najmanje 6,8 milijuna kuna "koju su međusobno podijelili, ovisno o ulogama u zločinačkom udruženju".

U policiji otkrivaju da su tijekom kriminalističkog istraživanja oduzeli 4,7 tona duhana u listu. U završnim pretragama kuća, skladišta vozila i poslovnih prostora na varaždinskom je području zaplijenjeno još 11.880 kilograma prešanog duhana u listu, a na zagrebačkom području još 5.000 kilograma takvog duhana.

Pretragama su pronađeni i privremeno oduzeti i novac, teretna vozila, skupocjeni BMW, mobiteli, poslovna dokumentacija, ali i pištolj sa streljivom te nekoliko paketića od po 0,7 grama kokaina.

Osumnjičenici su po dovršetku dokaznih radnji, u ponedjeljak, uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku. Jedan od osumnjičenika koji je jučer bio u bijegu, u utorak se javio policiji nakon čega je uhićen pa će i on završiti u policijskom pritvoru.

Protiv trojice krijumčara Uskok je od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda zatražio određivanje istražnog zatvora.