za petama 2019.

Krešić o turističkoj sezoni: Statistika je jednostavna. Ako smo imali manje dolazaka, više noćenja znači da turisti duže borave

23.08.2021 u 19:20

Bionic
Reading

'Mi smo početkom godine imali neke prognoze, no one nisu bili niti približno tako dobre kao što je dobra turistička sezona', osvrće se na turističku sezonu ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić

'Prognozirali smo do 25 posto više noćenja u odnosu na 2020., a već smo iznad 70 posto u odnosu na 2019. godinu. Turistička sezona nas je iznenadila, no što je dobra stvar, nije nas neugodno iznenadila', kazao je Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam u RTL-u Danas.

Dodao je kako nije bilo načina da se precizno prognozira tijek sezone, ali napominje kako svi možemo biti zadovoljni kako se turistička sezona odvija.

Osvrčući se na prošli vikend kada smo ostvarili manje dolazaka, a više noćenja nego 2019. godine Krešić je rekao kako je statistika jednostavna.

'Ako smo imali manje dolazaka, više noćenja znači da turisti duže borave, odnosno da im je dužina boravka veća u odnosu na 2020. i 2019. godinu. Mislim da se taj podatak odnosi na cijelu 2021. i prosječna dužina boravka je duža jer je predsezona bila relativno loša. A to je kad se generira puno kratkih dolazaka', kazao je te dodao kako se gosti stalno pomalo mijenjaju.

'Ne bih rekao da smo dobili nove goste, nego da smo dobili više gostiju iz naših tradicionalnih tržišta', dodaje Krešić.

Vjeruje da je riječ o gostima koji u predpandemijskim uvjetima ne bi došli u Hrvatsku, ali sad jer smo najbliže toplo more tom dijelu Europe, su se ipak odlučili doći.

Geografski, kaže Krešić, bolje su prošle destinacije bliže našim emitivnim tržištima, Istraska i Primorsko-goranska županija. Lošije su prošle županije ovisnije o avionskom prevozu.

'Situacija je lošija za županije koji imaju cijelogodišnji turistički proizvod. Već su na gubitku koji će teško nadoknaditi', izjavio je Krešić za RTL Danas.