špic sezone

[FOTO/VIDEO] Najturističkiji vikend u Splitu; kroz zračnu i trajektnu luku proći će 101 tisuća putnika

31.07.2021 u 14:39

Bionic
Reading

Splitska zračna i gradska luka očekuju da će ovog vikenda u grad pod Marjanom i okolne otoke doputovati iz brojnih destinacija svijeta, ali i Hrvatske 101 tisuća putnika

Splitska zračna luka time će srpanj zaključiti s udjelom od 48 posto putnika u odnosu na srpanj 2019., a gradska luka u kojoj ne kriju zadovoljstvo s udjelom od 75 posto u odnosu na srpanj rekordne 2019. godine.

U splitskoj zračnoj luci očekuju da će tijekom vikenda sletjeti i poletjeti 190 zrakoplova od čega ih je 150 na redovnoj liniji, dok će preostalih 40 privatnih zrakoplova kroz luku provesti 36 tisuća putnika.

"Srpanj bi trebali zaokružiti s 350 tisuća putnika, a usporedbe radi lani u istom razdoblju bilo ih je oko 170 tisuća, dok je srpanj 2019. zaključen sa 720 tisuća, rekao je Hini šef Službe prihvata i otpreme putnika splitske zračne luke Mate Melvan.

Napomenuo je da su posljednji vikend u srpnju i prvi u kolovozu godinama već standardno turistički najbrojniji. "I dalje pratimo situaciju sa koronom, a za sada se sezona odvija odlično", dodao je Melvan.

  • +13
Vikend gužve u splitskoj trajektnoj luci Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Rekordan je vikend i u gradskoj luci u kojoj se očekuje više od 65 tisuća putnika i preko 15 tisuća vozila, rekla koordinatorica Jadrolinije je Jelena Ivulić.

Po podacima koje je iznijela do subote u 13 sati uvedene su dvije izvanredne linije za Supetar dok su trajekti za ostale otoke puni. Putnici su u vozilima u koloni u Zvonimirovoj ulici i dalje do trajektne luke čekali i više od dva sata.

Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas / PIXSELL

"Sada smo na 75 posto brojki koje smo ostvarili u srpnju 2019. Više smo ego zadovoljni, te vjerujemo da sezona neće naglo završiti", rekla je Ivulić.

Napomenula je da je prometni pritisak sa svih strana, od ulaza u Split, ali i na ulazu u trajektnu luku. "Preporučujemo svima koji trebaju u luku da što prije krenu i naoružaju se strpljenjem, ali vrijedi to istrpjeti za naše otoke", poručila je.