pismo razdora

Krešić i Rojs dali mandate na raspolaganje u Generalskom zboru

26.04.2022 u 19:04

Bionic
Reading

Marinko Krešić, general bojnik i predsjednik Hrvatskog generalskog zbora i Ljubo Česić Rojs, njegov zamjenik, dali su mandate na raspolaganje Upravnom odboru Generalskog zbora nakon pisma u kojemu se nekolicina generala kod predsjednika Republike Zorana Milanovića založila za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, dvojicu suboraca osuđenih za udbašku likvidaciju Stjepana Đurekovića

Rojs je pojasnio da je pismo potpisano u ponedjeljak u 10.30 sati i da ga je on potpisao treći.

'Pismo je došlo potpisano do mene, a na njemu su bili potpisi Ivana Čermaka i Ante Gotovine. Ja sam potpisao treći, zvao sam kuma Krešića i on je potpisao nakon mene', kazao je Rojs gostujući u RTL-u Danas.

Međutim, nakon što je potpisao Krešić je odlučio povući svoj potpis kako je objasnio jer 'ne želi biti razlog podjela ili političkog sukobljavanja'.

Hoće li Upravni odbor HGZ-a prihvatiti njihove ostavke tek se treba odlučiti.

Rojs i Krešić dvije su zapravo zaraćene strane po pitanju pomilovanja Perkovića i Mustača, ali Krešić kaže da mu i danas nije jasno kako je problem nastao. Smatra da je Rojs pogrešno razumio rečenicu koju je je on rekao gostujući na RTL-u.

Rojs je pak upitan je li prešao granicu.

"Ja sam takav, kaže Rojs. Ja sam rekao i neću reći da je netko drugi. Povrijedilo me da se navelo da sam ja organizator s Nobilom", ističe.

Zaključuje kako Hrvatski generalski zbor nije izgubio integritet. Nastavit će s radom, radit će po statutut, on je jasan, on je ustav.

"Ja ne povlačim svoj potpis, da svi povuku, ja neću", tvrdi. Povukao je pak sve što je rekao oko kuma. "Nismo se ni svadili", zaključuju.