OBITELJ U STRAHU

Krenuo pješke na nogometno prvenstvo u Katar, prešao 7000 kilometara, pa nestao u Iranu

25.10.2022 u 21:33

Bionic
Reading

Strastvenom nogometnom navijaču, koji pješači iz Španjolske na Svjetsko prvenstvo u nogometu u Katru, izgubio se svaki trag nakon što je prije tri tjedna ušao na teritorij Irana. Obitelj strahuje za njegov život u jeku prosvjeda protiv tamošnjeg režima

Santiago Sánchez, 41-godišnji iskusni treker i bivši padobranac, posljednji je put viđen u Iraku nakon što je propješačio 15 zemalja i podijelio svoja iskustva na Instagramu. Njegova obitelj u ponedjeljak je poručila da su posljednji put kontaktirali sa Santiagom 2. listopada, dan nakon što je prešao iračko-iransku granicu.

'Moj suprug i ja duboko smo zabrinuti, ne možemo prestati plakati', rekla je njegova majka Celia Cogedor, javlja australski ABC. Sánchezovi roditelji podijelili su s novinarima dragocjenu posljednju audioporuku koju im je sin poslao tog jutra, navodno već s iranskog tla, u kojoj je detaljno opisao svoje buduće planove. 'S prijateljem sam koji je došao po mene', rekao je Sánchez smirenim glasom.

Španjolski pustolov objasnio je da planira idući dan otići u Teheran, u kojem ga je televizijska postaja htjela intervjuirati. Njegov sljedeći korak bio bi Bandar Abas, luka na jugu Irana, u kojoj bi se ukrcao u brod za Katar. Međutim trag mu se izgubio i prije nego što je stigao u Teheran. Sánchez je upozorio svoju obitelj prije prelaska u Iran da komunikacija s njim neće biti tako dobra kao što je bila prethodnih mjeseci.

'U početku se nismo brinuli zato što se ne javlja, to se poklapalo s onim što je rekao', kazala je njegova majka. Nakon devet dana šutnje bili su već prilično zabrinuti, a nestanak su prijavili 17. listopada. U potragu je sad uključeno i španjolsko ministarstvo vanjskih poslova. Sánchezovi roditelji kažu da su ponosni na avanturistički duh svog sina te da je njegov jedini cilj pomaganje drugima i promicanje nogometne momčadi Real Madrid. Naglašavaju da se nije bavio nikakvom propagandom, niti zauzimao strane.

Prosvjedi u Iranu, najveći u proteklih nekoliko desetljeća, izbili su polovicom rujna zbog smrti Mahse Amini, umrle nakon što je privedena zbog navodnog nepridržavanja strogih islamskih pravila odijevanja. Rigidna vlast u Teheranu nasilno guši prosvjede, a za poticanje nemira krivi strane neprijatelje i kurdske skupine u Iraku. Sánchez je krajem rujna boravio u iračkom Kurdistanu, nakon što je u 11 mjeseci propješačio tisuće kilometara. 'Ideja putovanja je motivirati i inspirirati druge ljude da mogu ići jako daleko s vrlo malo resursa', rekao je.

  • +17
Prosvjedi širom svijeta protiv iranske vlade zbog Mahse Amini Izvor: EPA / Autor: SALVATORE DI NOLFI

Dan prije nego što je nestao Sánchez je u Sulajmaniji doručkovao s vodičem koji ga je pokušao upozoriti na opasnu političku situaciju u Iranu. 'Uopće nije izgledao nervozno. Rekao mi je: 'Sve sam sredio, ne brini'', rekao je vodič. Sánchez se planirao sastati s iranskom obitelji u kurdskom gradu Marivanu, poprištu nedavnih prosvjeda. No nakon što je prešao granicu 1. listopada njegove su se poruke znatno prorijedile i postale su zagonetne, rekao je vodič. Sánchez mu je rekao da su stvari u Iranu 'jako drugačije' od onih u Sulejmaniji. 'Bila je to duga priča', glasila je njegova posljednja poruka.

U posljednjoj objavi na Instagramu vidi se njegov emotivni oproštaj od Iraka i velikodušne kurdske obitelji. Španjolac jede kruh i pileću juhu, smiješeći se pozira s mladićima iz sela i pije čaj uz vatru. 'Zaključak: Izgubite sebe da biste pronašli sebe', napisao je.