antegineski testovi

Krenulo testiranje tisuće učenika u Zagrebu, stigli i prvi rezultati: Od njih 500 tek sedam pozitivnih

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 30.11.2020 20:16
  • Objavljeno 30.11.2020 u 19:39
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

U tri zagrebačke škole već su testirani prvi učenici. RTL Danas donosi kako je prošao prvi dan testiranja i razgovor s Jasminom Vraneš iz Zavoda Dr. Andrija Štampar

Zagreb je počeo s brzim antigenskim testiranjem u školama. Bris je dalo oko 600 učenika, a do kraja tjedna trebalo bi ih biti testirano oko tri tisuće. Odabrano je 15 škola, a rezultati bi trebali pokazati ima li među učenicima onih bez simptoma koji šire zarazu. O tome će ovisti i odluka hoće li se nastava iz učionica preseliti online.

U tri zagrebačke srednje škole brzim antigenskim testovima testirani su prvi učenici. Velik broj roditelja dao je svoj pristanak da njihova djeca budu testirana, a uz učenike to je učinio i dio djelatnika škola.

U RTL-u Danas gostovala je Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a Dr. Andrija Štampar koja je otkrila prve rezultate testiranja.

'Mi ne izričemo odmah mjeru samoizolacije, ali su obaviješteni oni koji su bili na brzom testu pozitivni. Danas je u tri škole testirano oko 500 učenika, trebalo je biti 600, ali se nisu svi odazvali. Testirani su i nastavnici. U dvije škole nijedan nastavnik ni učenik nije bio pozitivan, dok je u jednoj školi bilo sedam pozitivnih učenika i jedan nastavnik.

  • +12
  • +9

Brzo testiranje na Covid-19 u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic

Oni su obaviješteni, a kako je riječ o tri učenika u jednom razredu i tri u drugom i jedan u trećem razredu, ova dva razreda gdje uočava se grupiranje, odmah je odlučeno da sutra nemaju nastavu. Moramo ujutro dobiti potvrdu PCR testom i onda će se izreći mjera samoizolacije i cijeli razred će se staviti u samoizolaciju, ako se potvrdi grupiranje. Bez potvrde nema izricanja mjere samoizolacije, ali svi su upozoreni i znaju rezultate brzog testa', kazala je. 

'U ovih tjedan dana se planira testirati oko 3000 učenika, što je dovoljno da to bude reprezentativno, da se može prosuditi kolika je prevalencija u osnovnim i srednjim školama grada Zagreba. Ne očekujemo veliku prevalenciju, čak očekujemo nižu nego što je ukupna prevalencija u Zagrebu. Ali kad vidimo kao u ovoj školi vidimo da postoji grupiranje ili više pozitivnih onda će odmah djelovati i mjera će se izricati samo za te razrede i te škole'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!