SAVEZ ZA PROMJENE

Krenula oporbena ofenziva: Ovako više ne ide!

23.11.2010 u 11:27

Bionic
Reading

Pijetlovi iz tzv. kukuriku koalicije potpisali su u Kastvu deklaraciju 'Savez za promjene' koja predstavlja vrijednosnu i programsku osnovu okupljanja tih stranaka uoči idućih parlamentarnih izbora

Dok se u Saboru raspravlja i glasa o onome što vladajući nazivaju proračunom za 2011. godinu, i to bez prisutnosti opozicije, oporbeni šefovi okupljeni u Kastavsku skupinu - SDP-ov Zoran Milanović, HNS-ov Radimir Čačić, IDS-ov Ivan Jakovčić i HSU-ov Silvano Hrelja - u Kastvu su potpisali i objavili odluku o stvaranju izborne koalicije i zajedničkom izlasku na predstojeće parlamentarne izbore, a sve u cilju izborne pobjede i sastavljanja koalicijske vlade.

Sastavni dio kastavske zajedničke izjave je i programska izjava 'Savez za promjene', kojom su oporbenjaci utvrdili načela i vrijednosti na kojima će temeljiti i provoditi zajednički koalicijski program i provedbene politike

Integralnu verziju izjave pogledajte ovdje, a u skraćenom obliku riječ je o tome da su oporbenjaci još jednom podsjetili da je 'Hrvatska u gospodarskoj, političkoj i društvenoj krizi. Model upravljanja državom na temelju populističke i koruptivne distribucije posuđenoga, a ne zarađenoga novca stvorio je krizu. Ali tako dalje ne može.' Nadalje, konstatiraju i da se 'koalicija na vlasti svakim danom sve više zapliće u mrežu vlastite nesposobnosti i bezidejnosti u definiranju strateške vizije razvoja društva i pokretanju gospodarskoga oporavka pa je promjena takve vlasti postala opći javni interes'.

SDP, HNS, IDS i HSU tvrde da 'umjesto oporbene kritike oni imaju oporbena rješenja za novu zaposlenost i gospodarski rast u pravednijem društvu. Ta rješenja temelje se na tri osnovna stupa, a to su: snažni gospodarski rast temeljen na stvaranju novih vrijednosti, manja i učinkovitija državna potrošnja i mijenjanje sustava društvenih vrijednosti'. Stoga je koalicija i 'međusobno povezala međuovisne konkretne programe i politike strukturnih promjena i gospodarskoga oporavka, s konačnim ciljem rasta životnoga standarda građana. Sve politike i programe istovremeno će provoditi u tri faze - sanacija postojećih naslijeđenih problema, pokretanje novoga stvaralačkoga ciklusa i korištenje novostvorenih vrijednosti po novim načelima'.

Njihov model i programi gospodarskog razvoja temelje se na sljedećim osnovnim točkama:

Rast BDP-a i zapošljavanja na temelju novoga investicijskoga ciklusa, rasta proizvodnje i konkurentnosti, nove industrijalizacije, izvoza i domaće potražnje.

Održivi rast proračunskih prihoda, uz dovođenje proračunskih rashoda u sklad s fiskalnim kapacitetima i razvojnim potrebama, posebno troškova javne uprave, materijalnih troškova, subvencija i transfera lokalnoj samoupravi.

Snažno ulaganje u znanje i obrazovanje, kao bitnih čimbenika gospodarskoga i društvenoga razvoja zemlje.

Uklanjanje korupcije iz svih tijela javne vlasti i konačna uspostava djelotvornoga i pravednoga pravosuđa, učinkovite državne uprave i odgovornoga upravljanja javnim poduzećima.

Reforma poreznoga sustava u smjeru većega oporezivanja prihoda od imovine i kapitala te uvođenja socijalno pravednog poreznoga sustava, uz poticanje investiranja i reinvestiranja.

Konsolidacija javnih financija, uz osiguranje uvjeta za smanjivanje nelikvidnosti i uredni platni promet.

Decentralizacija financijskih prihoda i povećanje ovlasti lokalne samouprave, te uravnoteženje regionalnoga razvitka.

Usklađivanje ciljeva i osnovnih poluga razvoja, kao što su energetika, prometna infrastruktura, zaštita okoliša, proizvodnja hrane, turizam i obrazovanje, s učinkovitim korištenjem EU fondova koji nam stoje na raspolaganju upravo u ovim područjima.

Zaštita radničkih prava i prava na poštenu plaću za pošteni rad, povećanje konkurentnosti tržišta rada, te održavanje sustava socijalne skrbi u funkciji osiguranja jednakih šansi za najosjetljivije skupine društva.

Unapređenje cjelokupnoga mirovinskoga sustava uklanjanjem nedostataka i nepravdi, te uvođenje dugoročno primjenljivih kriterija za stjecanje i ostvarivanja mirovinskih prava.

Uspostava i održavanje solidarnoga, učinkovitoga i svima dostupnoga zdravstvenoga sustava

Nisu 'Kastavci' zaboravili niti na 'članstvo u Europskoj uniji' koje, kako kažu, 'osigurava Hrvatskoj političku, gospodarsku i društvenu stabilnost. U tom globaliziranom svijetu 'oni će se zalagati za Hrvatsku koja će biti ravnopravna članica Europske unije i jamac mira i stabilnosti u našem dijelu Europe'. Na kraju zaključuju da su 'pred nama izbori sa svrhom, a sve dok u Hrvatskoj ima nepravde, nesigurnosti i nejednakosti, njihova izborna koalicija bit će oslonac i zaštita za sve one koji su zapostavljeni i koji su loše prošli u teškom tranzicijskom srazu rada i kapitala'.