izvori tvrde

Krenula je borba: Italija blokirala pošiljku AstraZenecinog cjepiva za Australiju, podržala ju Europska komisija

04.03.2021 u 17:40

Bionic
Reading

Europska komisija i Italija blokirale su isporuku AstraZenecinog cjepiva za Australiju jer taj proizvođač nije ispunio obveze preuzete ugovorom sklopljenim s Europskom unijom, objavila su u četvrtak dva izvora

Prema tim izvorima AstraZeneca je zatražila dozvolu talijanskih vlasti za izvoz 250.000 doza iz tvornice Anagni blizu Rima.

Talijanska vlada odbila je dati dozvolu, a Europska komisija u tome ju je podržala, rekli su izvori.

Europska unija prvi je put iskoristila mogućnost zabrane izvoza cjepiva protiv covida-19.

Blok je u siječnju uspostavio registar za praćenje izvoza cjepiva u jeku spora s britansko-švedskim proizvođačem kako bi pratilo ispunjava li taj laboratorij svoje ugovorne obveze prema EU.

Taj mehanizam dopušta vlastima pojedine zemlje članice Unije da u konzultaciji s Europskom komisijom blokiraju izvoz prema odredištu izvan Europske unije ako blok vjeruje da proizvođač nije ispunio obveze preuzete prema EU.

  • +8
Beograd: Cjepivo AstraZeneca stiglo je u Srbiju Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

AtraZeneca nije još isporučila Europskoj uniji obećane doze te je predviđene isporuke s 80 milijuna srezala na 40 milijuna doza pravdajući to smanjenje teškoćama u proizvodnji.

Sumnjalo se da su cjepiva proizvedena u EU prodana zemljama izvan bloka zbog čega je i uspostavljen registar za praćenje izvoza cjepiva.