ZA 'NE' NA REFERENDUMU

Krenula antieuropska kampanja

09.12.2011 u 11:28

Bionic
Reading

Dok Jadranka Kosor i Ivo Josipović u Bruxellesu ispijaju šampanjac nakon potpisa na ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, na domaćem se terenu sprema tromjesečna kampanja protiv EU-a. Široka koalicija koja je okupila stranke i udruge kojima je zajednički negativan stav o priključenju EU u svim će gradovima sljedećih mjeseci organizirati skupove

'Širom Hrvatske ćemo organizirati skupove i tribine te raditi na osvješćivanju naroda o dubini protuhrvatske djelatnosti i opasnosti koja nam prijeti', rekao je za tportal Željko Sačić, predsjednik stranke Akcija za bolju Hrvatsku, jedne u nizu stranaka koje sudjeluju u projektu protiv EU-a.

Uz njih su Savez za promjene Ivana Peranra, HČSP, Demokratska stranka žena, Dean Golubić iz Nacionalnih demokrata… Sačić se nada da će se koalicija proširiti na sve pojedince i stranke koje su tijekom predizborne kampanje proklamirale zaštitu suverenosti Hrvatske nasuprot ulasku u EU. Sve te stranke na izborima su dobile oko 350 tisuća glasova i Sačić se nada da će predstojećom kampanjom doprijeti do tih ljudi.

Logistiku imaju u svim većim gradovima i mjestima, no financije su druga stvar. Sačić se stoga nada podršci Nigela Faragea, britanskog europarlamentarca i otvorenog protivnika Europske unije. 'Nadamo se donacijama ljudi koji ne podržavaju tu politiku, a među njima je i Farage. Njegov ured ima sredstva rezervirana za kampanje protiv EU-a i s njim smo već stupili u kontakt. On nas podržava i on će u svojim krugovima lobirati da dobijemo što više sredstava. Takva kampanja dosta košta, a mi smo svi financijski iscrpljeni nakon izbora', kaže Sačić.

Nada se da će takvo političko okupljanje, koje će u novom sazivu Sabora imati samo jednog istomišljenika, a to je Ruža Tomašić, predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević, prerasti u jaku političku platformu za sljedeće parlamentarne izbore.

Glavna poruka građanima glasi: 'Imamo alternativu', a to je suverena i samostalna Hrvatska, pojašnjava Sačić. 'Europska unija je odvojena priča od onog što su zamislili Robert Schuman i Kalergi kao zajednicu suverenih država. Ovo je sada unitaristička tvorevina. Uzimaju naše resurse, limitiraju nas u strateškim pitanjima. Uz to, Domovinski rat i agresiju na Hrvatsku proglasili su građanskim ratom nazvavši ga 'sukobom u devedesetima'. To je nacionalna veleizdaja; dali smo sve, a nismo ništa dobili', tvrdi Sačić.

Zaključuje da bi svaki razuman političar stavio moratorij na potpisivanje pristupnog ugovora na nekoliko mjeseci, dok se ne vidi kako će završiti ova kriza u EU i eurozoni.