dodatno zaoštravanje

Kremlj o Stoltenbergovoj izjavi o nuklearnom oružju: 'Eskalacija napetosti'

17.06.2024 u 18:10

Bionic
Reading

Kremlj je u ponedjeljak objavio da izjava šefa NATO-a Jensa Stoltenberga po kojoj taj vojni savez vodi razgovore o razmještaju veće količine nuklearnog oružja znači "eskalaciju napetosti"

Stoltenberg je za britanski list Telegraph u ponedjeljak izjavio da NATO razgovara o razmještaju veće količine nuklearnog oružja, o njegovu izvlačenju iz skladišta i stavljanju u pripravnost s obzirom na sve veću prijetnju Rusije i Kine. Kazao je da članice NATO-a razgovaraju o korištenju transparentnosti u pogledu svojega nuklearnog arsenala kao sredstva za odvraćanje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao kako se čini da su Stoltenbergovi komentari proturječni s priopćenjem objavljenim na konferenciji održanoj tijekom vikenda u Švicarskoj u kojemu stoji da je bilo kakva prijetnja ili upotreba nuklearnog oružja, kada je Ukrajina posrijedi, nedopustiva.

Konferencija u Švicarskoj je najavljivana kao "mirovni samit" premda Moskva nije bila pozvana. "Ovo je još jedna eskalacija napetosti", rekao je Peskov, komentiravši izjave glavnog tajnika NATO-a.

NATO je kasnije pokušao pojasniti Stoltenbergove primjedbe, dodavši da nema značajnijih promjena u njegovu stajalištu o nuklearnom oružju. "NATO je predan jamčenju sigurnog i učinkovitog nuklearnog odvraćanja", pojasnila je glasnogovornica NATO-a Farah Dakhlallah. "U tu svrhu i postoji tekući program modernizacije koji će omogućiti zamjenu starog oružja i zrakoplova. Usto nema značajnijih promjena u našem programu nuklearnog odvraćanja", dodala je.

  • +9
Ukrajinski operativci bespilotnih letjelica uspješno nanose štetu Rusima Izvor: Profimedia / Autor: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Rusija je izvršila agresiju na Ukrajinu u veljači 2022. Danas tvrdi da Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici guraju svijet prema rubu nuklearnog sukoba jer Ukrajinu opskrbljuju oružjem vrijednim više milijarda dolara, od čega se dio koristi i u borbama na ruskom teritoriju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao da je Rusija tehnički spremna za nuklearni rat i da bi Moskva u ekstremnim okolnostima mogla upotrijebiti nuklearno oružje da bi se obranila.