NAJAVIO TONY ABBOTT

Kreće vađenje dva novouočena predmeta iz mora

24.03.2014 u 13:34

Bionic
Reading

Australski zrakoplov koji sudjeluje u potrazi za nestalim Boeingom 777 Malaysia Airlinesa uočio je dva predmeta u južnom dijelu Indijskog oceana, rekao je australski premijer Tony Abbott u ponedjeljak pred parlamentom. Abbott je izjavio da je australski brod u blizini dvaju predmeta - jedan je zelenkasto-siv, okruglog oblika, a drugi narančast i pravokutnog oblika - te se nada će ih moći uskoro izvaditi iz mora

Hishamuddin Hussein, v.d. malezijskog ministra prometa, izjavio je da mu je australski premijer Abbott rekao da bi se predmeti mogli izvući iz mora već u ponedjeljak. 

'Brod HMAS Success je u blizini i moguće je da će se ti predmeti izvući za nekoliko sati, a najkasnije sutra ujutro', kazao je Hussein u Kuala Lumpuru. HMAS Success je opremljen dizalicom tako da može prikvačiti i vući ostatke velikih dimenzija.

Na područje na kojemu su predmeti opaženi uputili su se jedan američki zrakoplov, još jedan australski P-3 Orion i jedan japanski Orion, dodaje australski premijer.

'Još jednom vas upozoravam (...) da ne znamo pripadaju li ti ostaci MH370. Možda su to neki drugi ostaci', istaknuo je Abbott. 'No mislimo da se ti predmeti mogu veoma brzo izvući i omogućiti pomak u rasvjetljavanju te tajanstvene nesreće'.

Američki zrakoplov nije pronašao ostatke o kojima javljaju Kinezi

Australske vlasti objavile su u ponedjeljak da ni američki zrakoplov P-8 Posejdon, najnapredniji pomorski patrolni zrakoplov na svijetu, nije uspio pronaći predmete koje je ranije uočio kineski zrakoplov koji sudjeluje u potrazi za nestalim malezijskim Boeingom 777.

'P-8 Poseidon američke mornarice imao je zadatak istražiti predmete o kojima je izvijestio kineski zrakoplov dok je letio na visini oko 10.000 metara', rekla je glasnogovornica Australske uprave za sigurnost na moru (AMSA).

Zrakoplov na letu MH370 nestao je u subotu 8. ožujka rano ujutro dok je iz Kuala Lumpura letio u Peking, s 239 putnika i članova posade.

'Kineski zrakoplov je opazio neke predmete u moru dok se vraćao s patroliranja u Perth. Izračunali smo poziciju na kojoj bi se mogli nalaziti, ali P-8 ih nije uspio ponovno uočiti', pojasnila je.

Kineski Iljušin Il-76 otkrio je objekte koji su ocijenjeni 'sumnjivima' u južnome dijelu Indijskog oceana. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova naknadno je objavilo da ne može potvrditi da su ti predmeti povezani s nestalim malezijskim zrakoplovom.

Boeing 777 na letu MH370 između Kuala Lumpura i Pekinga nestao je 8. ožujka s 239 putnika, od kojih su dvije trećine bili Kinezi.