posljednji dvoboj

Plenković i Bernardić otkrili škakljive detalje iz privatnog života; oko jedne provokativne teme apsolutno su se složili

  • S. S.
  • Zadnja izmjena 03.07.2020 23:56
  • Objavljeno 03.07.2020 u 20:17
Bionic
Reading

Samo sat vremena uoči početka izborne šutnje završilo je veliko sučeljavanje dvojice kandidata za predsjednika buduće vlade, aktualnog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića (HDZ) te predsjednika SDP-a i čelnika Restart koalicije Davora Bernardića (SDP), na Novoj TV. Otkrili su neke dosad nepoznate detalje iz privatnog života, a najžešće su se sukobili na pitanju pozdrava Za dom spremni

Završne riječi

Bernardić: Izbori u nedjelju su izuzetno važni, birat ćemo između dvije vizije budućnosti: jedan je put nepravde, sigurne korupcije i diskriminacije, a drugi je Restart, novi početak za Hrvatsku. Pozivam građane da izađu na izbore jer odlučuju o svojoj budućnosti. Optimist sam u vezi Hrvatske, ne zato što nisam svjestan ekonomskih pokazatelja. Izbor je nikada jednostavniji - ili najcrnja Hrvatska dosad u kojoj se tolerira fašizam ili Restart koalicija.

Plenković: HDZ sa svojim partnerima ide u izbore s programom Sigurna Hrvaska - jamči gospodarski rast, moderni suverenizam. Želimo osigurati socijalnu sigurnost, perspektivnu budućnost, osnaženu državnost, ekonomsku suverenost i globalnu prepoznatljivost. S puno energije i vjere u zajedništvo svih naših građana želimo obnoviti povjerenje i predano raditi iduće četiri godine za dobrobit svih naših ljudi.

22.46 Uzor u politici?

Plenković: Franjo Tuđman. Sve što smo radili u zadnjih 30 godina može se uklopiti u smjerice koje nam je on dao.

Bernardić: Ivica Račan. Kad su ga početkom '90-ih pitali zašto je predao vlast, rekao je - vratio sam vlast narodu.

22.43 Prvi poljubac?

Bernardić: Na Trešnjevci. Bila je to rođendanska proslava, davno.

Plenković: Makarska, jedan portun, bilo je jako uzbudljivo.

22.40 Vrline i mane obojice?

Plenković: Bernadić se trudi, ima volju i želju. Previše lako optužuje i napada ljude, ali to je dio kampanje.

Bernardić: Plenković ima izraženu ambiciju, a najgore je što ne sluša i što je iznimno bahat.

Plenković: Žao mi je da Bernardić lijepi etikete.

22.39 Što vas najviše privlači kod žena?

Bernadić: Karakter, energija. Fizički izgled je važan, ali nije presudan.

Plenković: Kompletan dojam. Malo bih lagao kad bih rekao nešto drugo. Žene su izvrsne suradnice, puno su pouzdanije, kvalitetnije, možete se na njih osloniti. Sve ključne žene HDZ-a su sada na visokim dužnostima u Europi.

22.38 Što biste kod sebe promijenili?

Bernardić: Nekad znam biti brzoplet.

Plenković: Tvrdoglavost.

22.36 U koju vrećicu ide plastika i metal?

Plenković: Zaboravio sam.

Bernadić: Plavu i žutu... Joker zovi.

22.30 Da se drugi put ženite, biste li tražili crkveno poništenje braka?

Bernardić: Ne.

Plenković: Ne kanim se dvaput ženiti. To znam i zbog supruge i djece i vjenčanja koje je bilo u crkvi. Neću odgovarati na hipotetsko pitanje, kad se neću rastavljati.

22.28 Što biste da netko na vašem skupu uzvikne 'Za dom spremni'?

Plenković: Ne smije se to raditi. Taj će biti prijavljen i to se radi. To je već sve regulirano.

Bernardić: Moramo donijeti zakon koji će zabraniti upotrebu ustaškog pozdrava. To je kao da u Njemačkoj vičete 'Sieg Heil'. Niste odgovorili - da li ne u slučaju 'Za dom spremni'.

Plenković: Očito ne čujete što ja govorim. To je inače SDP-ova ostavština.

22.23 Obnova spomenika iz NOB-a?

Plenković: Prije svega sada trebamo obnoviti Zagreb. Ako možemo i te spomenike u redu, ali najvažnije je da poštujemo vrijednosti Domovinskog rata i branitelje.

Bernardić: Antifašistički spomenici su simbol borbe za slobodu. Kao što su antifašisti ustali protiv zla, tako su i branitelji ustali protiv fašizma koji je propagirao Slobodan Milošević.

Plenković: Vidim da vas je i etičko povjerenstvo opomenulo zbog spominjanja fašizma u kampanji. Na koga točno mislite?

Bernardić: Zašto ste se prepoznali? Kao da ne vidite mržnju i nasilje prema drugačijima. Tome je doprinijelo i vaše famozno Povjerenstvo koje je odlučivalo o pozdravu Za dom spremni. Jeste li za zabranu tog pozdrava? Vi kao da ne znate da pokret g. Škore već zamišlja koaliciju s HDZ-om. Relativizira se fašizam u Hrvatskoj, kroz povremenu upotrebu pozdrava 'Za dom spremni'.

Plenković: Ljudi su vas čuli.

22.21 Gaženje hrvatske zastave - umjetnost ili provokacija?

Bernardić: Umjetnička sloboda treba postojati. Ne znam o čemu se konkretno radi. Osobno, naravno da nitko ne voli vidjeti kad se gazi zastava njegove zemlje.

Plenković: Demokracije podrazumijeva iznad svega umjetničku slobodu. Umjetnici postoje zato da rade provokacije. U potpunosti se slažem - nikako ne bih bio sretan da to gledam, ali teatar ima svoja pravila i slobodu u koju se nikad ne bih miješao.

22.19 Hoćete li podržati projekt nacionalnog stadiona?

Plenković: Da, spremni smo podržati taj projekt. Nemamo pravi, kvalitetan stadion.

Bernardić: Da, samo je pitanje kako ćemo ga graditi. Ne možemo ga graditi novcem kojeg nemamo. Izmijenit ćemo porezni sustav tako da firme daju novac uz porezne olakšice.

22.16 Tri poteza ključna za brendiranje Hrvatske

Bernardić: Popraviti odnose sa susjedima, uspostaviti gospodarsku diplomaciju, osnažiti identitet Hrvatske u svijetu. Važno je kakvu poruku šaljemo u svijet - sve što se događa u Hrvatskoj odražava se u svijetu, jer sve prate strani mediji i veleposlanici

Plenković: Ispričati priču o tome kako smo izborili samostalnost, imamo radišne i hrabre ljude, izvanrednu prirodu, fascinantnu povijest, nema tko nam ne zavidi. Na tome rade i vlada i druge agencije.

Bernardić: Najbolji ambasadori Hrvatske su naši sportaši i prirodne ljepote.

22.12 Kako ćete uvjeriti škrte zemlje da Hrvatska dobije 10 milijardi za koronakrizu?

Bernadić: Sreća je što Njemačka preuzima predsjedanje i oni će to napraviti u prva dva mjeseca. Čak i da se svakodnevno čujem sa Charlesom Michelom, ja to ne mogu napraviti.

Plenković: Hrvatska je napravila nevjerojatne pomake u upravljanju Covid krizom na razini EU-a. Postoje četiri države koje kolokvijalno nazivamo 'škrtim državama', Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska, a za Hrvatsku je važno da dobijemo 22 milijarde eura koji će biti poluga za brzi oporavak.

22.05 Tko je Hrvatskoj najbolji, a tko najgori susjed?

Plenković: Hrvatska vodi računa o BiH. Svi su nam važni, a najvažnija BiH. Svi odnosi sa susjedima su dobri, ima otvorenih pitanja ali ih rješavamo i omogućujemo što bolje odnose. Najviše kompliciranih pitanja iz prošlosti imamo sa Srbijom.

Bernardić: Morat ćemo najbolje surađivati sa Slovenijom. U BiH Hrvati moraju biti zaštićeni, ali i naći svoj put. Hrvatska nikad nije imala lošije odnose sa susjedima. Orban crta karte velike Mađarske, Plenkovićev prijatelj Tajani svojata Dalmaciju i Istru. Mislim da je najgori susjed Mađarska, prema kojoj vlada vodi slugansku politiku.

Bernardić: BiH je građanska država. Dayton je bio 95. i ako je bilo prilike tada su Hrvati trebali dobiti treći entitet.

Plenković: Zalažemo se za prava Hrvata u BiH puno više nego bilo koja druga zemlja. Bernadić nije informiran što se napravilo za vrijeme predsjedanja Hrvatske EU-om. Postigli smo enormne vanjskopolitičke uspjehe.

22.02 Uvjetno osuđeni mogu u Sabor, a čistačici treba potvrda o nekažnjavanju

Bernardić: To ćemo promijeniti. Pravosuđe treba reformirati kako bi bilo pravednije. Građani vide kad silovatelji, nasilnici godinama šeću na slobodi, vide kad se ne objavljuju odluke sudova i kad sudska praksa nije jednaka za sve.

Plenković: Izborni zakon zreo je za promjene, nevezano o ovome i to je tema za idući mandat. Ovaj je bio prepun ekonomskih izazova. Bernardić ima ljude s pravomoćnim presudama na svojim listama. Promjenama zakona o sucima smanjili smo utjecaj politike na minimum.

Bernardić: Stavili ste gospodina Kalmetu na listu. O čemu razgovaramo?

Plenković: Gospodin Kalmeta je oslobođen. Mi imamo oslobođene na listi, to je velika razlika.

21.58 Imali ste sporove s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa - što s tim tijelom?

Plenković: Povećali smo proračun za rad Povjerenstva za skoro 100 posto. U idućem mandatu ide novi zakon, neke elemente treba precizirati i učiniti kvalitetnijima.

Bernardić: Treba povećati, ali i jasno definirati ovlasti. To smo već predložili, nije prošlo. Za razliku od HDZ-a, cijelo vrijeme smo poštovali rad Povjerenstva dok HDZ nije htio dati papire o Finskoj.

21.48 Da se član vaše obitelji javi na natječaj za javnu službu, što biste učinili?

Bernadić: Savjetovao bih da se ne javi u javnu službu dok sam ja na dužnosti.

Plenković: Ne bi nikada utjecao na bilo što u pogledu nečije budućnosti.

Bernadić: Što reći kada na dan ročišta za Fimi mediju, njegov prvi suradnik gospodin Bošnjaković se nalazi s Ratkom Mačekom.

Plenković: Ministar pravosuđa je objasnio da je bila riječ o slučajnom susretu u centru grada. To nije imalo veze s procesom koji traje već godinama. Pravosuđe mora bti neovisno i utvrditi istinu.

21.42 Jeste li ikoga prijavili zbog sumnji u korupciju?

Plenković: Osobno, ne. To nije uloga premijera. Nema nedodirljivih, i policija i DORH imaju odriješene ruke. To nije naš posao, a mi znamo što je zadaća izvršne vlasti, a što rade tijela kaznenog progona. Moramo se svim silama boriti protiv korupcije.

Bernardić: Nisam osobno, ali sam glasno govorio. Afera Borg bila je najveća u povijesti, zbog toga su otišli Dalić i Ramljak koji me tužio, a ja sam dobio taj sud. Jesu li vratili novac, na što ih je Plenković pozvao?

Plenković: Silno bih volio vidjeti šalabahtere gospodina Bernardića. Bernardić je s glavicama kupusa i Dorinama imao neke ideje, a naša je Vlada napravila transformaciju Agrokora.

Bernardić: Bolje reklamirati hrvatske proizvode nego pljačkati Hrvatsku. Pričamo o milijardama kuna koje su otišle na privatne račune, tko zna gdje.

Plenković: Imali smo krizu bez presedana, riješili smo problem. Učinili smo maksimum, kompanija funkcionira, OPG-ovi rade.

21.37 Slovencima smo na žutoj listi, hoćemo li uzvratiti istom mjerom?

Plenković: Nikakvih konkretnih promjena neće biti na granicama sa Slovenijom.

Bernardić: Danas je najgori dan. Treba zabraniti javno okupljanje, više testiranja, protokoli za bolnice, javni prijevoz, domove za starije.

Plenković: Bilo bi mi draže da ste vi i kolega Ostojić konzultirali prof. Kolarića, koji je član vašeg savjeta i ima vrlo realne, znanstveno utemeljene procjene.

Bernardić: Vaši ministri bili su na koronapartiju, ali kažu da su mahali s udaljenosti. To je neozbiljno, paušalno, nije dobro za Hrvatsku.

21.33 Drugi val korone - kako ćete se nositi s njim?

Bernardić: Drugi val se već događa. Čekali su sa zatvaranjem nakon unutarstranačkih izbora, a sad su nekontrolirano otvorili granice i događa nam se koronakriza. Zaštitit ćemo domove umirovljenika, osigurat ćemo im zaštitni dodatak od 750 kuna kako bi lakše prebrodili ovu krizu.

Plenković: Kao i sve druge zemlje, tražit ćemo balans između zaštite zdravlja i gospodarstva. Prije nego je WHO progasio pandemiju, sve smo mehanizme pokrenuli. U veljači smo poduzeli sve mjere u domovima za starije.

Bernardić: HDZ je gurnuo Hrvatsku u izbore, profitirajući na koronakrizi. Ljudi su se reklamirali na tuđoj nesreći i smrti. Sad nam je Slovenija zatvorila granice. Otvorili su granice prema BiH da bi ljudi iz BiH mogli glasati za HDZ. Ugrožavaju živote građana i turističku sezonu.

Plenković: Svi ozbiljni stručnjaci su signalizirali da bi veći val mogao biti na jesen. Zato treba imati stabilnu vladu. Ovo nema veze s izborima, naši građani u BiH će glasati u BiH, a ne u Hrvatskoj.

21.28 Je li opcija ukinuti Ministarstvo branitelja i spojiti ga s MORH-om?

Plenković: Odlučivat ćemo nakon izbora. Ministarstvo hrvatskih branitelja učinilo je ogromne iskorake, zahvaaljujući Tomi Medvedu imamo riješene sve praznine i pogreške iz mandata SDP-a.

Bernardić: To može biti opcija, ali ne mora. Sigurno je da ćemo imati manji broj ministarstava - sigurno nećemo imati Minsitarstvo državne imovine. Što se tiče branitelja, posebnu pažnju vodit ćemo o invalidima. Za vrijeme Predraga Matića pokrenuta je izgradnja četiri veteranska centra. Za vrijeme ove vlade nije pokrenuto ništa po pitanju nestalih. Mi smo pronalazili 180 nestalih godišnje, u posljednje četiri godine to je stalo.

Plenković: Pokrenute su međunarodna i bilateralna suradnja ovim povodom, brinemo za obitelji i trudimo se riješiti sva preostala pitanja iz Domovinskog rata.

21.26 Kada bi mirovinski fondovi došli s idejom da žele kupiti Hrvatske autoceste, biste li pristali?

Plenković: Ne. To je bila pogrešna ideja SDP-a od koje su se oni kasnije ograđivali.

Bernardić: Za nas je ključno osigurati rast mirovine. Mirovine će iznositi 70 posto prosječne plaće. Želimo i treće usklađivanje mirovina, koja je pala u mandatu ove vlade.

21.20 Hoćete li uzimati novac iz drugog mirovinskog stupa za spas ekonomije?

Plenković: Ne. Zahvaljujući našoj reputaciji, uspjeli smo zadržati investicijski rejting i da sve normalno funkcionira. Investitori imaju povjerenja u hrvatsku vladu, zahvaljujući odgovornom upravljanju javnim financijama.

Bernardić: Oni su već posegnuli. Nisu se zadužili na stranom tržištu, nego su pokušali na domaćem. Europski fondovi su iskorišteni na razini 30 posto i to vodi u sunovrat. Mi ne bismo uzimali iz drugog stupa, jer je to novac građana.

Plenković: Hrvatska se zadužila povoljnije nego ikad ranije.

Bernardić: Jednostavno lažete, ne govorite istinu. Trebalo je napraviti određene rebalanse, uštediti na svim nepotrebnim troškovima. Lutrija isplaćuje bonuse.

Plenković: Ovo je Hrvatska lutrija već demantirala. Mirovinski fondovi imaju sredstva da bismo oplemenjivali štednju.

Bernardić: 5. 6. je predsjednik Uprave Hrvatske lutrije napravio promjenu u imovinskoj kartici, upisao 200.000 kuna bonusa. Pa njima je država bankomat!

Plenković: To jednostavno nije istina.

  • +7
Sučeljavanje na Novoj TV Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nova TV

21.09 Što ste učinili za mlade i kako ćete osigurati njihovu podršku?

Plenković: U izgradnju studentskih domova uložili smo 1,3 milijarde kuna, proračun Ministarstva znanosti porastao je za 30 posto, povećali smo stipendije u strukovnim školama za 100 posto. Mladi su naša budućnost.

Bernardić: Mi među mlađima nemamo dominantnu potporu, ali to ćemo mijenjati našim programom. Pretežno mladih 150.000 ljudi napustilo je Hrvatsku. Reformirat ćemo obrazovanje i osigurati mladima krov nad glavom. Mi ćemo graditi stanove za najam za mlade.

21.06 Dugujete li što Milanu Bandiću?

Plenković: Ne, to pitanje mi još nitko nije postavio, jako je kreativno. Ne znam da li gospodin Bernadić duguje. Možda on može pojasniti to što Bandić kaže da ga je on stvorio.

Bernardić: Bandić kaže - da nije njega i njegovih zastupnika, ne bi bilo ni Plenkovića ni njegove vlade.

21.02 Odnos Vlade i predsjednika: Bi li pobjeda Restarta značila da su 'dva brda crvena'?

Bernardić: Ovo je pitanje između dvije vizije budućnosti - put sigurne korupcije i put Restarta, novog početka za Hrvatsku jer ovako više ne može.

Plenković: Nažalost za Bernardića, ali što je dobro za hrvatske građane, rezultati HDZ-ove vlade su puno bolji od SDP-ove. Digli smo prosječnu plaću, smanjili javni dug, učinili život kvalitetnijim. Sada smo na 90 posto ugovorenosti europskih sredstava. Nije fer uspoređivati mandate bez činjenica.

Bernadić: Svakodnevno ljudi ostaju bez posla, umirovljenici jedva preživljavaju.

Plenković: Bernardić je govorio da će u krizi koronavirusa biti 400.000 nezaposlenih, a mi imamo 2000 ljudi više zaposlenih nego u veljači - zahvaljujući nama.

20.58 Srednji prst predsjednice Miroslavu Škori - je li to pomoglo HDZ-u u kampanji?

Plenković: To je bio njen osobni stav o izjavi Škore koja je bila nepromišljena, pokušavao se ograditi ali bezuspješno.

Bernardić: Dobro je da su iz HDZ-a i bivša predsjednica odaslali poruku da žena treba imati pravo na izbor i dostupan legalan pobačaj. Dobro je i da smo u mandatu izglasali Istanbulsku konvenciju koja žene štiti od nasilja.

Plenković: Život počinje od začeća, treba biti što manji broj pobačaja. Licemjerno je od Bernardića govoriti o Istanbulskoj konvenciji, tri godine nisu je ratificirali.

Bernardić: Nije napravljeno ništa na implementaciji Konvencije. Mi smo 2017. pokrenuli inicijativu da se ratificira.

Plenković: Ovo nije točno, izgovori su bili financijske prirode. Mi smo osigurali da svaka županija ima sigurnu kuću, digli smo kazne za nasilje u obitelji.

20.47 Manjinska vlada ili velika koalicija?

Plenković: Postizborni dogovori o koalicijama. Hrvatski politički život ne poznaje manjinsku vladu. Uvijek sam za stabilnu većinu. Bernardić ima cijelu nogometnu momčad stranaka na onom posteru. Tu su, vidim da su po anketi iza nas. Nas politički sustav favorizira fragmentiranje, a to znači dogovore nakon izbora. Mi ćemo učiniti sve da vlada bude stabilna.

Bernardić: Imamo široku koaliciju, za razliku od Plenkovića. Svima je jasno da se ova vlada održavala na vlasti zahvaljujući političkoj korupciji. To se više ne smije ponoviti. Mi ćemo imati dovoljno mandata za stabilnu vladu u koaliciji s onima s kojima dijelimo svjetonazor. Da, koalicija nam je široka jer imamo najbolji tim i program. HDZ je ostao sam, kao i Plenković. Nemaju koalicijski potencijal niti tim. Morali su 11 ministara zamijeniti zbog korupcije.

20.45 Na što nećete pristati, ako će vam nedostajati nekoliko glasova?

Plenković: Imamo tri godine zaredom proračunski višak, smanjujemo javni dug, idemo prema eurozoni. Naš glavni saveznik je hrvatski narod. Ići ćemo sa svjetonazorski bliskim strankama.

Bernardić: Ništa što je u suprotnosti s temeljnim ljudskim vrijednostima. Ivica Račan je rekao: Možete izgubiti vlast, ali ne i obraz.

20.41 Bernardić je pokazao račun za test na Covid-19, s iznosom od 1500 kuna. Pita se zašto taj test u Americi košta 200 kuna, a u Hrvatskoj 1500. Umirovljenici si to ne mogu priuštiti.

Plenković: Drago mi je da je Bernardić negativan. Rajko Ostojić je danima glumio cirkusanta, sam sebi propisao u izolaciju, a onda se pojavio na radiju.Vi ste poznati po tome da idete po noćnim klubovima, na primjer prije nekoliko dana.

20.40. Zlatko Hasanbegović ili Rada Borić?

Plenković: Nitko od njih neće biti dio buduće Vlade.

Bernardić: Rada Borić, definitivno.

20.37 Prvo pitanje: Hoćete li podnijeti ostavku u slučaju neuspjeha na izborima?

Bernardić: Mi izbore imamo šest mjeseci nakon održanih izbora, mi nismo HDZ, oni odmah maknu šefa nakon poraza. Mi ćemo pobijediti na parlamentarnim izborima. Mandat za novog predsjednika SDP-a imaju članovi stranke, no nema brige - SDP će pobijediti na ovim izborima, kazao je Bernardić, pozivajući birače da izađu i glasaju za Restart koaliciju.

Plenković poručuje da HDZ ima najdemokratskije unutarstranačke izbore. Nada se da će biti predsjednik HDZ-a iduće četiri godine, baš kao i predsjednik Vlade. 'Mi ćemo dobiti najviše glasova na izborima, obnovit ćemo povjerenje zbog brojnih postignuća'.

20.30 Kao uvod u sučeljavanje, Nova TV objavljuje biografske priloge o Andreju Plenkoviću i Davoru Bernardiću, fokusirajući se na njihovu političku karijeru te ideološko-programske razlike. O dvojici čelnika govore njihovi najbliži suradnici.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal