burna večer u saboru

Plenković o nabavci aviona: Iz ovog ćemo izvući pouke, ali Vlada stoji iza Damira Krstičevića

14.02.2019 u 15:04

Bionic
Reading

Tek u poslijepodnevnim satima u Saboru je započela rasprava o SDP-ovoj interpelaciji o nabavci izraelskih borbenih aviona. Očekuje se burna rasprava koja bi trebala potrajati do kasno u noć

Već na početku rasprave za riječ se javio Branimir Bunjac iz Živog zida te zatražio stanku kako bi se klub konzultirao. 'Fijasko s nabavom aviona je samo vrh sante leda', kazao je Bunjac, podsjetivši i na slučaj Agrokor te formiranje vladajuće većine. 'A sve kako bi Plenković i njegova svita ulizica, poltrona i nesposobnjakovića kupila vrijeme i spremila provizije u džep', poručio je Bunjac.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odobrio je stanku no zastupnike je molio da se klone uvreda u raspravi.

U Sabor je braniti Vladu stigao i premijer Andrej Plenković. S njim je došao i ministar obrane Damir Krstičević te državni tajnici i pomoćnici MORH-a.

Plenković je pri dolasku bio dobre volje te je poručio da očekuje smirenu i tolerantnu raspravu.

Ministar Krstičević poručio je da danas nema razloga za nervozu. 'Želimo argumentiranu raspravu sa činjenicama i istinom. Vlada je došla tu da kaže istinu o procesu. Hrvatska je napravila sve potpuno ispravno, dobili smo sva potrebna jamstva, Hrvatska nije za ništa kriva, to su potvrdili i Izrael i SAD', rekao je Krstičević uoči rasprave.

Uvodno je interpelaciju predstavio SDP-ov Peđa Grbin, kazavši da je nabava aviona trebala biti najveća pojedinačna nabava u MORH-u. 'No zbog tvrdoglavosti i nekompetentnosti onog koji je bio zadužen za to pretvorena je u fijasko', rekao je Grbin uvodno.

Potrošeno je, poručio je, dvije godine, potrošena su znatna sredstva, a dovedena su u pitanje savezništva. 'Koliko je tek nelogičnih i lažnih informacija došlo od političara Krstičevića, čitavo je vrijeme iznosio neistine o postupku', kazao je Grbin.

'Saznali smo za non-paper koji je dostavljen MORH-u, premijeru, predsjednici, ali nitko na to nije reagirao. Svi su sve znali', poručio je Grbin dodavši kako je Hrvatska nastavila s pokušajima nabavke unatoč brojnim upozorenjima.

'Povlačili su nas za nos i pravili se da je sve u redu', rekao je Grbin.

'Je li u redu da se kockamo s ugledom zbog nečije fiks ideje, osobnog interesa ili, ne daj Bože, financijskog interesa kojeg bi ovakvom transakcijom netko imao', rekao je Grbin.

'Imamo ministra koji sebe naziva ratnikom, koji infantilno baca dječje igračke po podu', dodao je.

  • +9
Rasprava o interpelaciji Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Uvodno se obratio i predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Plenkovića je upitao kako će se ovo odraziti na naš status u NATO-u i hoće li imati posljedice na naše odnose sa SAD-om. 'Ako ste sve znali, zašto ste lagali? Zašto ste inzistirali na kupnji baš tih aviona? Jeste li svjesni da ste ugrozili ugled zemlje?', upitao je.

'Tko je puštao u medije tajne i klasificirane podatke o nacionalnoj sigurnosti', kazao je Bernardić, kazavši da je to danas najvažnije pitanje.

Citirao je umirovljenog vojnog pilota Ivana Selaka. 'Kada se ide u ozbiljnu nabavu, onda se ne radi tako. Ovaj stručni tim igrao je utakmicu, izgubio je, a oni koji izgube utakmicu idu sa svjetskog prvenstva', rekao je Bernardić.

'Zbog nezabilježene političke korupcije, kao i zbog toga što građani ne vjeruju više institucijama naše države, vrijeme je za prijevremene izbore, ako vam je do građana stalo', rekao je Bernardić.

Grbinu je replicirala HDZ-ova Sanja Putica. 'Defamirate posao političara, Krstičević je političar s 33 tisuće preferencijalnih glasova i general Hrvatske vojske koji je vojsci vratio dostojanstvo', kazala je Putica i spočitnula Grbinu remont MIG-ova iz vremena SDP-ove Vlade.

Grbin joj je odgovorio da je i on odvjetnik ali da njegovo prethodno zanimanje nije važno za posao političara.'Krstičević je general, doduše nečasno otpušten general i to zbog kršenja zakona', odgovorio je Grbin.

'Političar Damir Krstičević je sjajan političar i vojnik. Odite u vojarne i vidite što vojnici kažu o njemu. Cijeli uspjeh vaše Vlade je da su MIG-ovi odletjeli u Ukrajinu, a vratili se u kariolu', kazao je Grbinu Branko Bačić.

'On je možda divan čovjek, no to me ne zanima. Mene zanima kako obnaša svoj posao, a to u ovom slučaju nije dobro', odgovorio je Grbin.

Plenković: Odbacujemo sve navode iz interpelacije

SDP-u je odgovorio i premijer Andrej Plenković. 'Odbacujemo sve navode iz interpelacije kao neutemeljene i netočne', kazao je uvodno Plenković. Kazao je da je nabava aviona odgađana zadnjih 15-tak godina zbog nedostatka financijskih sredstava i zato što nije bilo političke volje.

Jedan razlog za odgodu nabave je i neuspjeh remonta MIG-ova iz vremena SDP-ove vlade, dodao je, kazavši da se zbog tog remonta vode i sudski postupci i u Hrvatskoj i Ukrajini.

'Iz ovoga ćemo izvući pouke no odlučni smo da moderniziramo hrvatsko ratno zrakoplovstvo', dodao je.

'Nije narušen međunarodni ugled nije bilo financijske štete i nisu narušeni odnosi s našim partnerima. Vlada stoji iza ministra Damira Krstičevića', poručio je Plenković.

U replikama je Plenković pojasnio u čemu je problem. 'Problem je u tome što prodavatelj aviona nije uspio ishoditi dozvolu SAD-a čija je kompanija Lockheed Martin izradila te avione. Ovakav slučaj s ovim avionima nitko nije imao, svi smo ovaj proces prolazili prvi puta, i Izrael, i nažalost nisu imali dovoljno iskustva, i zato se to nije dogodilo. Ne zbog nas', rekao je Plenković.

Podsjetimo, interpelaciju je potpisalo 16 SDP-ovih saborskih zastupnika, kojom, kažu, žele prisiliti Vladu da u parlamentu pred zastupnicima sumira sve ono što se dogodilo i što je pošlo krivo u propaloj kupnji borbenih aviona, te postoji li i kolika je odgovornost ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića te premijera Andreja Plenkovića.

Podnositelji interpelacije smatraju da Vlada, a posebno Ministarstvo obrane, nisu postupali transparentno u postupku nabave, da nisu vodili računa o ukupnim interesima Hrvatske, te da je njime ugrožena sigurnost Hrvatske i njen vanjsko-politički položaj.

Traže od Vlade da u roku od petnaest dana obavijesti Hrvatski sabor o postupku nabavke eskadrile višenamjenskih borbenih aviona, posebice o upozorenjima i uputama koje je davala Vlada Sjedinjenih Američkih Država (tzv. non-paper).

Također podnositelji traže da prije pokretanja novog postupka nabavke aviona Ministarstvo obrane mora dobiti prethodnu suglasnost Odbora za obranu Hrvatskog sabora, sukladno Zakonu o obrani.