skupili novac

Kreće obnova: Za godinu i pol vukovarski Vodotoranj u novom ruhu

12.05.2017 u 16:45

Bionic
Reading

Radove će obavljati domaća tvrtka Planum Građenje, za čiju su se ponudu između šest pristiglih na natječaj otvoren uoči prošloga Božića, odlučili u Gradu Vukovaru. Obnova će stajati 25,2 milijuna kuna, a potpise na ugovor stavili su danas gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor Planum Građenja Đuro Bamburač. Institut IGH, koji je donirao pola milijuna kuna za obnovu, nadzirat će radove

Tijekom prve faze rekonstruirat će se Vodotoranj te izgraditi parkiralište za osobne automobile i autobuse. Paralelno će početi i druga faza, koja će obuhvatiti izgradnju popratnih sadržaja, za što se tek treba raspisati natječaj. Radit će se prema projektu Radionice arhitekture, koja je u Vukovaru ostvarila već dva velika projekta, rekonstrukciju dvorca Eltz i Muzej Vučedolske kulture. Prema zamisli arhitekta Gorana Rake, 55-metarski toranj se ne bi trebao dirati, nego pretvoriti u memorijalno mjesto uz minimalne arhitektonske intervencije. Do njegova vrha stizat će se panoramskim dizalom koje bi se trebalo nalaziti s one strane koja je okrenuta Dunavu. S radovima se kreće idućeg tjedna.

'Potpisivanjem ovih ugovora i službeno završavamo akciju prikupljanja novca za obnovu Vodotornja kroz koju smo do danas osigurali oko 18 milijuna kuna. Ovim sredstvima treba dodati i 18,5 milijuna kuna, koliko je osigurala Vlada RH za potrebe obnove Vodotornja', rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. 

Na mjestu bivšeg 'lonca' za vodu nalazit će se memorijalna ostakljena soba u obliku valjka, s ekranom na kojem će se prikazivati dokumentarne snimke iz 1991. Oko 600 rupa nastalih od ratnih projektila ostat će netaknuto. Iz memorijalne sobe penjat će se na sam vrh Vodotornja uređen kao vidikovac koji će biti zaštićen staklenom ogradom iz sigurnosnih razloga. U njegovu podnožju trajno će se, zamislili su projektanti, upisati imena svih donatora, kao uspomena i potvrda zajedništva.

U akciju obnove ovoga simbola stradanja Vukovara krenulo se početkom prošle godine na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave s Gradom Vukovarom, a pokroviteljstva se prihvatila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović pod nazivom 'Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva'.

Tko je sve donirao?

U akciju se uključilo 5.076 fizičkih i 1.156 pravnih osoba iz 17 država. Najveća donacija u vrijednosti 18,5 milijuna kuna stigla je iz Vlade, koja je takvu odluku donijela na svojoj sjednici održanoj u tom gradu u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Najizdašnija među tvrtkama bila je, pak, Končar Elektroindustrija s doniranih 1,5 milijuna kuna, čiji je predsjednik Uprave Darinko Bago takvu odluku objasnio time što Vukovar smatraju hrvatskom Masadom te im nije bila namjera reklamirati se. Značajnu svotu novca uplatila je i hrvatska dijaspora, posebice iz Australije i Kanade.

Među donatorima je i Boris Mikšić, američki poduzetnik i hrvatski iseljenik koji se dva puta do sada bezuspješno utrkivao za predsjednika RH, 2005. i 2009., te vlasnik tvrtke Cortec, koja će donirati potrebne količine proizvoda za sprječavanje korozije armiranobetonske konstrukcije Memorijalnog spomen-obilježja Domovinskog rata Vodotoranj Vukovar. Njegova donacija procjenjuje se na oko 300.000 kuna, a tehnologija koju budu primjenjivali u Vukovaru koristila se prilikom izgradnje i sanacije najpoznatijih svjetskih građevina poput Pentagona, Empire State Buildinga u New Yorku te najviše zgrade na svijetu Burj Khalifa u Dubaiju. 

Iz Planuma su poručili da im je rad na ovom projektu izazov te da se radi o specifičnoj građevini gdje ima otežavajućih uvjeta. Prema ugovoru, imaju godinu i pol za završetak obnove. Ista je tvrtka prije nekoliko godina radila na sanaciji Vodotornja te rezervoara za vodu koji se nalazi u njegovoj unutrašnjosti.