poharala oluja

Kreće obnova; Hrvatske šume spremne za sadnju 21.000 sadnica

25.10.2023 u 12:50

Bionic
Reading

Nakon srpanjskog olujnog nevremena poduzeto je niz mjera u obnovi šuma, parkova i javnih prostora na području Zagreba i okolice, a u narednom periodu slijede radovi na popunjavanju nedovoljno pomlađenih i olujom oštećenih površina te sadnja 21.000 sadnica, priopćile su Hrvatske šume

Aktivirane su sve službe, Šumarija Zagreb je promptno pristupila uklanjanju drvne mase sa Sljemenske ceste, oko planinarskih domova i Sljemenske crkve te s vučnica i skijaških staza. Sanirane su sve površine vezane za vršnu zonu Sljemena, planinarske domove, infrastrukturne objekte, Skijalište Sljeme, kao i planinarske staze. Uspostavljen je šumski red, uređene su šumske ceste i staze. Također, uspostavljena je i suradnja s Hrvatskim planinarskim savezom u vezi održavanja planinarskih staza na području Medvednice, dok je na području gospodarske jedinice „Sljeme Medvedgradske šume“ uklonjeno oko 1200 m3 drvne mase.

Preostali radovi odnose se na gospodarsku jedinicu „Limbuš-Sava“ na području grada Zaprešića Zagrebačke županije i Savskog dijela grada Zagreba gdje je stradalo cca 1700 m3 drvne mase i gospodarsku jedinicu „Bistranska gora“ koja se nalazi sa sjeverne strane Medvednice na području Zagrebačke županije gdje je stradalo cca 6000 m3. Ukupna šteta na području Šumarije Zagreb od nevremena 19.srpnja iznosi cca 8900 m3 od čega je do sada uklonjeno oko 79 posto.

Na području Park šuma grada Zagreba dosad je uklonjeno oko 2170 m3 drvne mase s različitih lokacija, uključujući Grada mladih, Dubravkin put, Tuškanac, Zelengaj, Kraljevec i Podsused. Također, na području Dotrščine uklonjena su sva stabla sa staza. Na području Park šuma grada Zagreba provode se aktivnosti vezane uz podizanje pomladnih jezgri što uključuje detaljan pregled stradalih površina radi utvrđivanja prirodnog podmlatka i sjemena poželjnih vrsta stabala - hrasta, bukve, graba, javora, trešnje i drugih domaćih vrsta, a oštećena parkovna infrastruktura poput pješačkih staza i drvene galanterije bit će obnovljena do kraja ove i iduće godine, stoji u srijedu u priopćenju nakon konferencije za novinare Hrvatskih šuma.