VJERNICI NEUGODNO IZNENAĐENI

Krapinski župnik želi uvesti crkvenu 'listu srama'?

28.08.2012 u 15:07

Bionic
Reading

Iako je većina građana s pohvalom prihvatila objavu poreznih dužnika, odnosno tzv. listu srama Porezne uprave, stanovnike Krapine ipak je neugodno iznenadilo kada je sličnu listu htio napraviti krapinski župnik

U župnom listiću koji je, piše Večernji list,  vjernicima podijeljen na nedjeljnoj misi župnik Tomica Šestak objašnjava da radnici Krakom gradnje ovih dana izvode radove na rekonstrukciji krapinske Vjeronaučne dvorane i da su vremena takva da ni od koga sa strane ne mogu očekivati neku značajniju pomoć.

'Ne volim kukati i tražiti od vas vjernika financijsku pomoć, već svakom stavljam na vjerničku savjest i podsjećam da smo kao članovi Crkve dužni po petoj crkvenoj zapovijedi davati svoj doprinos. Ne čekajte Božić i božićne blagdane, nego što prije podmirite svoje obaveze, prema svojim mogućnostima', piše Šestak.

'Republika Hrvatska - Porezna uprava prije nekoliko tjedana objavila je listu svih pravnih i fizičkih osoba koje su dužne državi na temelju neplaćanja poreza. Ponukan ovom listom, mislim da bismo i mi od sada mogli napraviti našu listu onih koji do sada nimalo nisu doprinosili crkvenim potrebama. Ups! Jasno, to se neće dogoditi, ali je zgodno ipak spomenuti i nekima probuditi savjest', kaže župnik i dodaje da krapinska župa trenutačno broji 2.685 obitelji koje redovito primaju blagoslov i traže usluge crkve, a po evidenciji koja se vodi postoji čak 485 obitelji koje u zadnjih sedam godina preko Obiteljske knjižice nisu dale ni lipe za potrebe Crkve.

Ovakav listić, naravno, nije ostavio dobar dojam kod vjernika. 'Je li župniku u ovo vrijeme teške krize bilo baš nužno krenuti u sve te radove ako nema osiguran novac? Jedva nekako sastavljamo kraj s krajem, djeca će sada krenuti u školu, a sada nas još i župnik po crkvi proziva i radi svoje crne liste. Mislimo da bi u ovim teškim vremenima i Crkva trebala imati malo više osjećaja', požalili su se vjernici, a sam župnik cijeli slučaj nije htio komentirati, poručivši da se nezadovoljni obrate njemu osobno, a ne novinarima.