Slovenija

Kranjska Gora lani povećala stanovništvo za 44 posto, zanimljivo je kako su to uspjeli

09.10.2021 u 13:08

Bionic
Reading

Stanovništvo Kranjske Gore, popularnog slovenskog zimovališta, lani se povećalo za 44 posto, no radi se o fiktivnom prirastu koji je izazvala jedna protuepidemijska mjera

Prema službenim podacima broj prijavljenih stanovnika u Kranjskoj Gori lani je porastao za 2300 ljudi, odnosno 44 posto, dok je na primjer Ljubljana lani izgubila oko tisuću stanovnika, prenijeli su u subotu slovenski mediji. Riječ je o fiktivnim prijavama privremenog boravišta nakon što je vlada krajem listopada 2020., zbog ozbiljne epidemiološke situacije, zabranila napuštanje matičnih općina.

Rigorozna mjera "zatvaranja" u općine trajala je skoro tri i pol mjeseca, uz kratki prekid za božićno-novogodišnje praznike. Kako bi "zaobišli" tu mjeru, u Kranjskoj Gori su se privremeno prijavili vlasnici vikendica iz Ljubljane i drugih većih gradova. Na taj su način mogli legalno dokazivati da iz mjesta stalnog boravišta idu na privremenu adresu, a sve je bilo po propisima.

Slične fiktivne "seobe" iz grada u ruralna područja zabilježene su lani i u drugim krajevima Slovenije, a jedno od popularnih odredišta za prijavu privremene adrese bila je i slovenska obala, gdje svoje vikendice imaju brojni Slovenci. No, bilo je i onih koji su se u tu svrhu prijavljivali u lokalnim apartmanima, i to po povoljnim cijenama jer je i turizam u jeku lanjske epidemije bio zatvoren, a hoteli nisu smjeli raditi, pa su se apartmani iznajmljivali za oko tristo eura mjesečno, navode mediji.

Načelnik Kranjske Gore Janez Hrovat, kazao je da se broj stanovnika njihova mjesta pomalo smanjuje, pa ih je sada 5200, stotinjak manje nego prije četiri godine, a razlog je i u skupim nekretninama. No, priznaje da će im dobro doći to što se i privremeni stanovnici računaju u kvotu za financiranje općina iz državnog proračuna, pa će Kranjskoj Gori pripasti milijun eura više nego ranije.

Ove godine u Kranjskoj Gori ne očekuju novo zatvaranje lanjskog tipa, a računaju i na obnovu zimskog turizma, nakon propale lanjske sezone.

  • +3
Tržnice u Sloveniji tijekom epidemije koronavirusa Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK