NA ČELU NACIONALNA FRONTA

Kranja desnica formira klub u Europskom parlamentu

16.06.2015 u 16:56

Bionic
Reading

Francuska krajnje desna Nacionalna fronta objavila je u utorak da ima potporu među zastupnicima Europskog parlamenta iz sedam zemalja članica, što je preduvjet za formiranje zastupničkog kluba

Za formiranje zastupničkog kluba u Europskom parlamentu potrebno je imati najmanje 25 zastupnika iz najmanje sedam zemalja članica. Skupina krajnje desnih stranaka koje predvodi Nacionalna fronta i dosad je imala dovoljan broj zastupnika, njih 37, ali oni su dolazili iz pet zemalja članica, zbog čega nije mogla ranije formirati klub.

Sada su se toj skupini pridružila dva zastupnika iz poljske eurofobne stranke Kongres nove desnice (KNP) Michal Marusik i Stanislqw Zoltek, koji su prekinuli suradnju s bivšim predsjednikom KNP-a Januszom Korwin-Mikkeom te Britanka Janice Atkinson, koja je izbačena iz Stranke za neovisnost Velike Britanije (UKIP) Nigela Faragea.

U novom klubu nazvanom 'Europa nacija i sloboda', sjede članovi nizozemske Slobodarske stranke (PVV), austrijska Slobodarske stranke (FPOe) talijanska Sjeverna liga i belgijske stranke Vlams Belang (Flamanski interes).

Zastupnici, koji djeluju izvan kluba, imaju manji utjecaj i puno teže mogu progurati svoje ideje i manje novca. Zastupnički klubovi u petogodišnjem mandatu mogu računati na dodatne subvencije između 20 i 30 milijuna eura.

Nevladina organizacija Europska mreža protiv rasizma (ENAR) izrazila je zabrinutost zbog stvaranje novog krajnje desnog zastupničkog kluba u Europskom parlamentu.

‘Uspostavom kluba dobit će pravo na značajna sredstva europskih poreznih obveznika i imat će veći politički utjecaj, uključujući i mogućnost predsjedavanja parlamentarnim odborima', kaže se u priopćenju ENAR-a.