GP DUBROVNIK IDE U STEČAJ

'Kralju, lopove, Andro, pomozi!

03.03.2010 u 14:43

Bionic
Reading

Očajni radnici GP Dubrovnik organizirali su prosvjednu šetnju kroz staru jezgru grada. Naoružani transparentima poručili su svome vlasniku: 'Ivo Kralj - najveća rupa u zakonu', 'Uskok u Ragusu - gazde u ćuzu'. Prosvjedna povorka potom se okupila pred gradskom vijećnicom tražeći pomoć dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića te mu poručila: 'Gradonačelniče, budi uz nas i pometi ološ'

Podsjetimo, radnici GP-a Dubrovnik već četvrti mjesec nisu dobili plaću, na prisilnom su godišnjem odmoru, uprava tvrtke najavila im je 150 otkaza, a za zarađeni novac nije dala nikakva jamstva.

Na Vlahušićevu inicijativu, uprava je privremeno odustala od stečaja te se od prošlog tjedna na relaciji uprava PGM-a, Vlahušić, GP-ovi vjerovnici i sindikati intenzivno raspravlja o rješavanju problema. No sve je izglednije da će radnici završiti na ulici, bez isplate zaostalih plaća i otpremnina.

Vlahušić je predstavnicima sindikata i zaposlenika GP-a Dubrovnik rekao da zadnjih dana sa suradnicima intenzivno radi na rješavanju problema jer 'braneći interese GP-a, Grad brani vlastite interese zbog povezanosti gradskih tvrtki s GP-om'. 'GP dijeli imovinu s gradskom tvrtkom Vrtlar, stoga GP doživljavamo kao svoju tvrtku', obrazložio je Vlahušić. Tu je i problem gradskog prijevoznika Libertas. Naime, GP je uknjižen kao vlasnik zemljišta na kojem se nalazi remiza gradskog prijevoznika, a koji bi s te lokacije trebao iseliti do 1. lipnja, no još nema kamo. Vlahušić je stoga istaknuo da je grad voljan platiti 2.500 kuna jednokratne socijalne pomoći radnicima GP-a ukoliko uprava produži Libertasu ugovor za remizu na tri do četiri godine. 'Grad je spreman uložiti u GP 20 do 30 milijuna kuna za remizu', dodao je Vlahušić. Istaknuo je da je zbog nastale situacije u pitanju i 475 zaposlenika gradskih poduzeća te da bi GP-ov stečaj Grad blokirao na tri-četiri godine.

Predstavnik sindikata Ivo Bratičević rekao je da ne mogu još dugo kontrolirati ljude, ukoliko se u rješavanju problema bude i dalje odugovlačilo od strane uprave i vjerovnika, te dodao: ‘Ljudi su gladni, iz očaja prijete paljenjem, ubijanjem, ubijanjem vlastite djece. Od Vlahušića je tražio da kaže što je točno dogovoreno s GP-ovim vjerovnicima.'

Na to pitanje odgovorio je vijećnik Pero Vićan: ‘Nijedna banka nije pokazala ozbiljan interes, nijedan dobavljač GP-a nije iskazao interes, osim Cemexa, da potpiše otpis dugovanja.' Gradonačelnik iz svoje pozicije radi sve što može, rekao je Vićan te dodao da im grad može pružiti jedino socijalnu pomoć, a ne plaću. ‘GP je teško bolestan, mi ćemo vam dati andol jer samo to imamo’, istaknuo je Vićan.

Vlahušić je rekao da je sa suradnicima razgovarao sa svim bankama, većim građevinskim tvrtkama i investitorima, a napomenuo je i da je jučer kontaktirao predsjednika uprave Konstruktora Željka Žderića. Pritom je istaknuo, misleći na propali 'posao stoljeća', da je ponižavajuće i nevjerojatno što tražimo spas u državi koja je jedva veća od županije.
Vlahušić se poslije sastanka u vijećnici obratio okupljenim prosvjednicima pred ulazom.

Gradska uprava je u srijedu poslijepodne na još jednom sastanku okupila predstavnike uprave, sindikata, vjerovnika te gradskih dužnosnika, na kojem je zaključeno da nema izlaza iz nastale situacije te je odlučeno da GP ipak ide u stečaj.