400 MILIJARDI KOCKICA

Kralj igračaka Lego slavi 80. rođendan

14.08.2012 u 15:20

Bionic
Reading

Popularni Lego, sinonim za zabavu i kreativnost, slavi 80. rođendan. Kockice od kojih djeca, ali i odrasli, strastveno grade nove svjetove, prometnule su se u jedan od najuspješnijih brendova u sektoru igračaka koji se može pohvaliti milijunskom sljedbom

Povodom okruglog rođendana, Lego je objavio 17-minutni film o skromnim počecima kompanije u čijim proizvodima danas uživaju stotine milijuna djece i odraslih širom svijeta. Sve je krenulo u radionici Olea Kirka Christiansena, stolara iz Billunda u Danskoj, gdje su 1932. izrađene prve drvene igračke. Film opisuje život Olea Kirka Christiansena i njegovog sina Godtfreda iz perspektive današnjeg vlasnika Kjelda, koji je osnivačev unuk.

Plastične igračke krenule su 1947. godine, a već dvije godine kasnije izrađene su prve, danas slavne kocke. Od 1963. godine one se proizvode od snažne, elastične plastike poznate kao akrilonitril butadien stiren (ABS), a od 2008. koristi se NX CAD / CAM / CAE PLM softverski paket za modeliranje elemenata, piše Zimo.

Lego grupa procjenjuje da je u posljednjih pet desetljeća proizvedeno oko 400 milijardi Lego kocki, a izračunato je da po glavi svakog stanovnika svijeta danas 'idu' 62 Lego kocke.

Zanimljivo, riječ lego dolazi od danskog 'leg godt', što znači 'play well'. Slučajno ili ne, lego na latinskom znači 'I put together'.