REUTERS O PROSVJEDU U HRVATA

'Kraj povlastica iz komunističke Jugoslavije'

11.10.2012 u 15:30

Bionic
Reading

Više od 5.000 prosvjednika s transparentima protiv Vlade marširalo je u četvrtak kroz glavni grad Hrvatske, u sklopu prvog velikog prosvjeda protiv Vladinih mjera štednje, izvijestio je Reuters. Izvještaj prenosimo u cijelosti

'Hrvatski građani i radnici bude se i počinju borbu za svoju budućnost', rekao je vođa učiteljskog sindikata Vilim Ribić okupljenima na zagrebačkom glavnog trgu, gdje su se uglavnom našli djelatnici javnih službi.

Vlada predvođena socijaldemokratima polovicom rujna ukinula je kolektivne ugovore u javnom sektoru, utirući put rezovima radničkih naknada u sklopu planova o reformi državnih financija.

Za više od 180.000 prosvjetara, liječnika, medicinskih sestara i zaposlenih u sustavu socijalne skrbi, takvom su odlukom okončana mnoga prava koja su datirala u vrijeme kada je Hrvatska bila dio komunističke Jugoslavije.

'Otpor zastrašivanju i ucjeni', 'Jesmo li mi uzrok krize?', 'Profit je nečiji, gubici su svačiji', pisalo je na transparentima.

Hrvatska je na redu za pridruživanje Europskoj uniji u srpnju te želi popraviti svoje financije kako bi osnažila kreditni rejting, koji je na samo jednoj razini iznad spekulativnog, u sklopu napora za privlačenje stranih ulaganja.

Premijer Zoran Milanović rekao je na sjednici Vlade u četvrtak da bi sindikati trebali shvatiti da je 'situacija teška'. 'Očekujem da svi to razumiju', rekao je Milanović.

'Velike riječi i povici neće okončati krizu... Dali smo neka obećanja i očekujem da će ljudi pokazati nešto vjere', rekao je.

Hrvatska je u recesiji od 2009. godine. Vlada se nada da će iduće godine povratiti gospodarski rast, zahvaljujući velikim investicijama u energetici i infrastrukturi.

No, Vlada se također zavjetovala na nastavak financijske konsolidacije i smanjenje prevelikog javnog sektora.