STIŽE ZAHLAĐENJE

Kraj neobične južine; od sutra 10 stupnjeva manje

05.11.2012 u 11:28

Bionic
Reading

Danas je u cijeloj Hrvatskoj vladalo neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine. U Maksimiru je u 11 sati izmjereno 23 Celzijeva stupnja. Za usporedbu apsolutni maksimum u Zagrebu zabilježen je 16. studenoga 1963. i iznosio je 25,4°C. No ovakva jaka južina ipak neće biti duga vijeka, najavljuju prognostičari

U ponedjeljak se očekuje prolazak frontalnog poremećaja sa zapada pa će posvuda biti pretežito do potpuno oblačno te vrlo nestabilno uz povremenu kišu i pljuskove. Glavnina oborina trebala bi pasti u susjednoj Sloveniji, dok bi u Hrvatskoj manjeg intenziteta mogle biti u sjeverozapadnim i gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu u prvom dijelu dana, a na srednjem i južnom dijelu Jadrana poslije podne i navečer. U unutrašnjosti će puhati slab do umjeren vjetar južnih smjerova koji će sredinom dana okrenuti na sjeverac, dok će na Jadranu puhati umjereno i jako jugo, popodne u okretanju na umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. Najviše dnevne temperature kretat će se od 18 do 23°C, no prema kraju dana one će biti u padu.

U utorak ujutro, posvuda će biti pretežno do djelomično sunčano, osim na sjevernom Jadranu. Moguć je razvoj naoblake te slaba kratkotrajna kiša. U drugom dijelu dana naoblačit će se u cijeloj Hrvatskoj, a ponegdje će pasti i slaba kiša. U unutrašnjosti će puhati slab vjetar, a na Jadranu slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti bit će od 2 do 7, a na Jadranu od 12 do 17°C. Najviše dnevne u unutrašnjosti će se kretati od 12 do 16, a na Jadranu od 14 na sjeveru do 20°C na jugu.

U srijedu će posvuda biti pretežno do djelomično sunčano. Jedino je tijekom jutra na krajnjem jugu još moguća kratkotrajna kiša. U unutrašnjosti će puhati slab vjetar sjevernih smjerova. Na sjevernom i djelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena do jaka bura, a na južnom umjeren do jak sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti će biti od 4 do 8, a na Jadranu od 12 do 17°C. Najviše dnevne u unutrašnjosti će biti od 8 do 13, a na Jadranu od 11 do 16°C.