OTKRIVEN 'SVETI GRAL'

Kozmolozi objavljuju otkriće koje će sve promijeniti!

17.03.2014 u 11:17

Bionic
Reading

Po znanstvenim stranicama i forumima posljednjih dana intenzivno se spekulira o tome da će američki kozmolozi danas objaviti kako su otkrili primordijalne gravitacijske valove – jeku velikog praska u kojem je prije 13,8 milijardi godina nastao svemir

Glasine su krenule prošli tjedan nakon što je Centar za astrofiziku Harvard-Smithsonian najavio da će danas u 17 sati po našem vremenu na konferenciji za tisak predstaviti veliko znanstveno otkriće koje će promijeniti i kozmologiju i fiziku čestica.

Gravitacijski valovi su jedino predviđanje opće teorije relativnosti Alberta Einsteina koje još uvijek nije potvrđeno. Trebali bi izgledati kao sićušna mreškanja kojima se prenosi energija u vremensko-prostornom kontinuumu svemira slično kao što to čine valovi u oceanu. Tim koji je došao do uvjerljivih dokaza da oni postoje gotovo će sigurno dobiti Nobelovu nagradu.

Otkriće gravitacijskih valova znanstvenicima će omogućiti da prvi put zavire u samo rađanje svemira.

Prema glasinama koje kruže, snimio ih je poseban teleskop Bicep (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization) koji skenira nebo u potrazi za mikrovalnim frekvencijama u kojima postoje 'fosilni ostaci' energije velikog praska.

Potraga za ovim tragovima već je desetljećima sveti gral kozmologije jer bi oni konačno trebali otkriti što se zbivalo 10^-34 sekundi nakon velikog praska (to je djelić sekunde koji počinje nulom i zarezom nakon kojih slijede još 33 nule pa tek onda jedinica). Naime, znanstvenici pretpostavljaju da je u tom trenutku počelo misteriozno naglo širenje svemira brzinama većim od brzine svjetlosti poznato kao inflacija.

Predstavljanje otkrića moći ćete pratiti uživo na tportalu.