KI BI DA BI

Kouchner: Sve balkanske zemlje moraju biti u EU-u

09.10.2009 u 08:20

Bionic
Reading

Šef francuske diplomacije Bernard Kouchner rekao je u četvrtak, primajući u Parizu srbijanskog kolegu Vuka Jeremića, kako Francuska drži da ‘sve balkanske zemlje moraju ući u Europsku uniju’.

‘Još ima zapreka, ali naše političko stajalište je sasvim jasno’, kazao je, istaknuvši da je i predsjednik Nicolas Sarkozy to ‘jasno’ ponovio predsjedniku Borisu Tadiću

Podsjetio je da će Lisabonski ugovor, koji će uskoro stupiti na snagu, zahtijevati jednoglasnost članica za primanje novih. No ‘nama je jasno da Srbija mora biti članica EU-a’, istaknuo je.

Takvo stajalište o Balkanu (Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo i Albanija) izriče se u času kada se Pariz protivi punom članstvu Turske u EU-u i kada se unutar EU-a izražava zabrinutost zbog prevelikog broja zemalja članica.

Odgovarajući na pitanje jesu li se srbijanske vlasti dovoljno trudile da uhite bivšeg generala Ratka Mladića kojeg Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju traži zbog genocida, ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti tijekom rata u Bosni (1992.-1995.), Kouchner je odgovorio: ‘očito da nisu, budući da ga nisu uhitili’. ‘No', dodao je, 'vjerujem da čine sve što je u njihovoj moći. Trebaju se i dalje truditi, to je najvažnije’.

Kouchner je usto izjavio da je Francuska odobrila ukidanje viza za Srbe u Schengenskom prostoru od početka iduće godine.

Još je kazao da će koncem studenoga posjetiti Beograd i da će u toj prigodi zaključiti ‘strateški ugovor’ radi obnove veza dviju zemalja koji je već pripremljen.