SASTANAK EU MINISTARA

Kotromanović: Treba više ulagati u obranu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.02.2015 19:12
  • Objavljeno 18.02.2015 u 19:12
Ante Kotromanović

Ante Kotromanović

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Ministar obrane Ante Kotromanović u srijedu je, na neformalnom sastanku ministara obrane EU u Rigi u Latviji upozorio na važnost odnosa s javnošću kad je riječ o obrani kao i na važnost većeg ulaganja u obranu

Kotromanović sudjeluje na neformalnom sastanku ministara obrane EU koji se u Rigi održava u srijedu i četvrtak. Ministri obrane država članica EU-a prvu su raspravu posvetili pripremi sastanka Europskog vijeća o obrani koji će se održati u lipnju 2015., nakon čega su sagledali aspekte strateških komunikacija i tzv. hibridnog ratovanja u kontekstu suzbijanja sigurnosnih prijetnji EU, priopćilo je ministarstvo obrane.

Kotromanović je pritom upozorio na nužnost dosljedne provedbe zaključaka prošlog vijeća iz prosinca 2013., na potrebu objašnjavanja javnostima što konkretno Europska unija radi na području obrane te na važnost većeg ulaganja u obranu. Vezano uz raspravu o Europskoj sigurnosnoj strategiji, Kotromanović je ukazao na važnost vođenja otvorene strateške rasprave o sigurnosnoj situaciji EU.


Na temu hibridnog ratovanja i strateških komunikacija, ministar Kotromanović je ukazao na sve jače isprepletanje unutarnjih i vanjskih prijetnji te naglasio važnost jačanja institucionalnih i obrambenih sposobnosti slabih i nestabilnih država kao najboljeg načina zaštite od ekstremizama.

Završnog dana sastanka, 19. veljače razmotrit će se tekuće vojne operacije i misije. Tijekom ovog dijela sastanka predviđena je rasprava i o mehanizmima brzog odgovora (Rapid Response) koje Europska unija ima na raspolaganju, a u kontekstu upotrebe u kriznim žarištima u svijetu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!