OPTUŽBE

Koštunica je skrivao Ratka Mladića

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.06.2009 15:16
  • Objavljeno 08.06.2009 u 15:13
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Desetorica optuženih za pomaganje i skrivanje Ratka Mladića u razdoblju od 1. lipnja 2002 pa sve do 25. siječnja 2006. u svojim su iskazima istražiteljima dali vrlo vrijedne podatke uz pomoć kojih srpske tajne službe i MUP pokušavaju locirati najtraženijeg haaškog bjegunca

Ratku Mladiću, najtraženijem ratnom zločincu s prostora bivše Jugoslavije, u njegovu bijegu i skrivanju pred haaškim tužiteljstvom pomagao je i bivši predsjednik i premijer Srbije Vojislav Koštunica. Kako navodi internet izdanje sarajevskog Dnevnog avaza, Koštunicu je za skrivanje Mladića optužilo deset osoba koje se trenutno nalaze pred beogradskim općinskim sudom.

Jovan Đogo, Stanko Ristić, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Ljiljana, Tatjana i Bojan Vasković, Marko Lugonja, Borislav Ivanović i Predrag Ristić optuženi su za pomaganje i skrivanje Ratka Mladića u razdoblju od 1. lipnja 2002 pa sve do 25. siječnja 2006. Oni su u svojim iskazima istražiteljima dali vrlo vrijedne podatke uz pomoć kojih srpske tajne službe i MUP pokušavaju locirati Mladića.

U njihovoj optužnici se navode točne adrese na kojima se Mladić skrivao skoro četiri godine u Novom Beogradu. Glavni organizator Mladićeva bijega bio je bivši časnik vojske Republike Srpske Jovan Đogo koji je nalazio stanove putem oglasa te ih plaćao između 300 i 400 eura, a Mladić se u jednom stanu zadržavao najviše mjesec dana.

Grupa je bila vrlo dobro organizirana i svaki od deset optuženih imao je svoja zaduženja koja su se kretala od prebacivanja Mladića iz stana u stan pa sve do nabave pretplatničkih kartica za mobitel. Optuženice Ljiljana i Tatjana Vasković brinule su se o Mladićevoj prehrani, a ratni je zločinac jedan period svog skrivanja i proveo u stanu Vaskovića.
Najzanimljiviji dijelovi optužnice su oni koji navode da je 1. lipnja 2002. Đogo doveo Mladića do vojarne Gardijske brigade gdje je ovaj prešao u automobil marke Yugo Florida u vlasništvu tadašnje Vojske Jugoslavije. Upravo je to još jedan u nizu dokaza, piše Dnevni avaz, o umješanosti vojnog vrha, koji je u tom razdoblju bio pod direktnom kontrolom tadašnjeg predsjednika Srbije Vojislava Koštunice (2000.-2003.).

Osim o umiješanosti vrha države, optužnica baca i novo svijetlo na smrt Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, ubijenih 5. listopada 2004. dok su čuvali stražu u toj istoj vojarni. Iako se do sada samo sumnjalo, novim detaljima o kretanju Ratka Mladića postaje izvjesno da su dvojica vojnika životom platili slučajan susret s Mladićem u vojarni Gardijske brigade te su ubijeni jer su mogli posvjedočiti o ulozi srpskog vojnog, a samim tim i političkog vrha u skrivanju haaškog optuženika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi