HEBRANG O ŽRTVAMA PARTIZANSKIH ZLOČINA

'Kosti tih jadnika izrone gdje god se po Hrvatskoj kopa'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.04.2012 14:58
  • Objavljeno 25.04.2012 u 14:45
aNDRIJA hEBRANG

aNDRIJA hEBRANG

Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubasic / CROPIX

Dvodnevni međunarodni znanstveni skup 'Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine', koji su organizirali Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije BiH (BKBiH) za hrvatski martirologij zajedno s Hrvatskim institutom za povijest i Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar, održava se danas u zgradi HBK u Zagrebu

Predsjednik HBK đakovačko-osječki nadbiskup mons. Marin Srakić pozdravljajući skup napomenuo je kako su njime htjeli podsjetiti na žrtve kojima se želi zatrti svaki spomen. 'Nismo zarobljenici prošlosti nego zaljubljenici u istinu o svom narodu', rekao je ocijenivši kako mladi naraštaji imaju pravo znati istinu.

Predstavnik BKBiH vojni biskup mons. Tomo Vukšić
je istaknuo kako želja za traženjem istine nikad ne smije ljubav potisnuti u zaborav. 'Masovna grobišta trebaju postati mjesto obraćenja i nas samih ali i molitve za progonitelje', rekao je dodavši kako su to mjesta posebnoga pijeteta prema žrtvi.

Predsjednik Upravnoga vijeća Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina Andrija Hebrang napomenuo je kako je Ured počeo raditi ove godine te dodao kako mu je cilj pronaći i obilježiti grobove žrtava komunizma, ubijane po pravilima koja ne poznaje Europa.

Hebrang je podsjetio kako su, za razliku od nas, sve komunističke zemlje uglavnom pronašle i obilježile žrtve komunističke vlasti. Žrtve zločina nezapamćena u Europi, ali i šire leže u više od 900 grobnica, rekao je dodavši kako kosti tih jadnika izrone gdje god se po Hrvatskoj zakopa.
188809,179387,179058,157675
Ravnateljica Hrvatskoga instituta za povijest Jasna Turkalj
podsjetila je na projekte svoga Instituta, koji je objavio četiri knjige dokumenata o jugoslavenskim partizanskim zločinima. Cilj nam je napraviti cjelovit popis ratnih žrtava, rekla je dodavši kako u bazi Instituta već postoje podatci o 500 tisuća ubijenih.

Turkalj smatra kako je to najbolji način borbe protiv politizacije žrtava. Ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Vlado Šakić smatra kako je današnji skup početak šireg istraživanja pitanja o hrvatskim žrtvama.

U svom uvodnom izlaganju gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović podsjetio je kako svaka žrtva nije mučenik ali je svaki mučenik žrtva. Podsjetio je na pismo skupine uglednih senjskih građana koje su partizani strijeljali 1943., a u kojem, premda svjesni svoje smrti, ne pokazuju nikakvu mržnju i ogorčenost nego tek molitvu Bogu i ljubav prema onima koji ostaju. Pismo je slično pismu bana Petra Zrinskoga ženi Katarini, ocijenio je biskup Bogović.

Bogović je predložio i da se ostatci svih žrtava kojima ne znamo imena pokopaju u zajedničku grobnicu na Udbini. Povjesničar Jure Krišto govorio je o ideologiji i političkom programu komunizma te ocijenio kako je u temeljima marksizma ateizam i materijalizam, kojem je nasilje i uništenje bitni dio prakse. 'Gnjev, mržnja i srdžba osnovne su motivacijske osobine marksizma', rekao je dodavši kako su iz toga potekli i masovni komunistički zločini.

Povjesničar Josip Jurčević podsjetio je na komunističku tezu kako 'krivično djelo nije krivično djelo koje je učinjeno u interesu narodnoslobodilačke borbe'. Ocijenio je kako je ZAVNOH, kojem je AVNOJ bio nadređen organizacijski dio komunističke vlasti te dodao kako je JNA bila stranačka vojska.

Podsjetio je na osnivanje OZNE 1944. te KNOJ-a, odnosno specijalne postrojbe za uništavanje komunističkih protivnika te dodao kako su ta tijela odgovarala Centralnom komitetu Komunističke partije. Miroslav Akmadža naveo je tri razine progona Katoličke crkve te istaknuo kako se radilo o fizičkom progonu crkvenih osoba, progonu katoličke djelatnosti kao što su pitanje vjeronauka u školama i crkvenih škola te progon razuma i savjesti.

'Ideja da vjeronauk u školskom programu bude prvi ili zadnji sat poznata je iz 1946. godine', rekao je dodavši kako je ona bila uvod u zabranu vjeronauka i drugih crkvenih djelatnosti. Odvjetnik Tomislav Jonjić u svom je izlaganju ocijenio kako se zbog pravnih i etičkih razloga moraju sankcionirati počinitelji masovnih komunističkih zločina. U protivnom postat ćemo društvo koje odobrava zločine i pogoduje zločincima, a ne poštuje žrtvu, rekao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi