PRVI NAKON 30 GODINA

Kosovo spremno za popis stanovništva

01.11.2010 u 17:46

Bionic
Reading

Kosovske vlasti najavile su u ponedjeljak kako će od 1. do 15. travnja 2011. provesti popis stanovništva u toj zemlji, prvi regularni popis stanovništva nakon 30 godina

Ministrica za javnu upravu u kosovskoj vladi Edita Tahiri izjavila je da institucionalna kriza na Kosovu, nakon ostavke predsjednika Fatmira Sejdiua i najave prijevremnih izbora za veljaču sljedeće godine, neće spriječiti popis stanovništva.
Prema zakonu o popisu stanovništva koji je usvojila Skupština Kosova obrazac predviđen za popis će imati i dodatni dio kojeg će popuniti građani čije obitelji žive izvan Kosova.

Obrasci će biti na dva jezika, albanskom i srpskom kao službeni jezicima, dok će u dijelovima Kosova gdje žive manjinske zajednice koje čine više od 5 posto stanovništva biti i na jeziku te zajednice.

Popis stanovništva, kako je objavljeno, stajat će 11 milijuna eura, od kojih će oko 4 milijuna osigurati kosovska vlada, 2,5 milijuna Europska unija, a ostatak će se osigurati od drugih donacija.

Posljednji popis stanovništva na Kosovu je obavljen 1981. Nakon toga su srpske vlasti 90-tih godina prošloga stoljeća pokušale organizirati popis, ali su ga Albanci bojkotirali zbog uvođenja izvanrednog stanja na Kosovu.