SRPSKA VEĆINA ODLUČILA

Kosovo dobilo ulicu Slobodana Miloševića

Bionic
Reading

Skupština decentralizirane općine Ranilug na Kosovu, s većinskim srpskim stanovništvom, usvojila je odluku o imenovanju jedne od ulica u ovoj općini po Slobodanu Miloševiću, potvrdio je za Radio Slobodnu Evropu predsjedavajući skupštine Saša Aleksić. Kaže da su reakcije na Kosovu po tom pitanju moguće, ali, kako dodaje, 'on samo provodi zakon'

'Mi smo na osnovi svih normativa, na osnovi zakona, dali seoskim odborima i odbornicima sela Ranilug, konkretno pošto se ondje jedna od ulica zove Slobodan Milošević, da naprave listu ulica. Oni su dostavili te liste i mi smo samo proveli skupštinsku proceduru. Znači, ja nemam ni direktne niti indirektne ingerencije vršiti pritisak na građane. Ja samo poštujem građane koji su me doveli na to mjesto', kaže Aleksić.

On dodaje da se sada samo čeka na postavljanje tabli s nazivima ulica. Ipak, takvo što može opovrgnuti gradonačelnik ili Ministarstvo za administraciju lokalne samouprave.

'Nije sve gotovo. Sutradan može doći iz ministarstva odluka o poništavanju i ja sam dužan kao predsjednik skupštine ponovno vratiti na razmatranje', dodaje.

U Ministarstvu za administraciju lokalne samouprave obaviješteni su da je Skupština Raniluga usvojila takvu odluku, ali se čeka ponovno razmatranje. 'Razgovarali smo s gradonačelnikom općine, i gradonačelnik je zatražio da Skupština razmotri tu odluku, s naglaskom na ulicu koja je sada već poznata u medijima. Čekamo kako će reagirati Skupština općine, i tek poslije možemo donijeti neku odluku. U međuvremenu, razmatramo naše mogućnosti', rekao je za Radio Slobodnu Evropu Bajram Gecaj, zamjenik ministra lokalne samouprave.

To je potvrdio i gradonačelnik Gradimir Mikić, inače u ime Građanske inicijative Srpska.

'Ne razmatram ja to, razmatra Skupština, nakon što sam im odluku vratio na ponovno razmatranje. I to prije nego što je netko digao buku', izjavio je Mikić.

Petar Miletić, bivši potpredsjednik Skupštine Kosova, kaže da je on osobno protiv takve odluke. Međutim, dodaje da je nadležnost u rukama lokalnih samouprava, i kao takvu je se mora poštovati.