'OTVORIMO SE DO KRAJA'

Kosor želi odgoditi izbore u HDZ-u do svog rođendana

30.03.2012 u 11:48

Bionic
Reading

Nakon Darka Milinovića, Milana Kujundžića, Domagoja Miloševića, Drage Prgometa i Tomislava Karamarka, u izbornu utakmicu za čelno mjesto u HDZ-u aktivno se uključila i aktualna predsjednica stranke Jadranka Kosor, koja je danas medijima i članstvu predstavila svoj program

Kosor se na predstavljanje programa odlučila upravo danas kako bi 'smanjila brigu onih koji govore da će odustati od kandidature'.

'Neću odustati od kandidature i od obavljanja svojeg posla. I dalje sam predsjednica stranke i radit ću svoj posao u skladu sa Statutom stranke. I dalje ću održavati press konferencije u središnjici i govoriti u ime HDZ-a kao predsjednica stranke. Pozivat ću i kolege da mi se pridruže i da stabiliziramo i očvrsnemo stranku. Učinit ću sve da do 20. svibnja djelujemo kao tim, a ne kao razbijena vojska', rekla je Kosor i pozvala svoje kolege protuukandidate da zajedno rade i u stranci, ali i u Saboru jer će, kako je rekla, 'samo tako pokazati da im je doista stalo do HDZ-a'.

Tolj i Tomac podržali Kosor

Na predstavljanju programa Jadranka Kosor okupila je najuže vodstvo stranke, ali i neke nestranačke ljude. Tako se u njenom stožeru moglo vidjeti tajnika stranke Branka Bačića, Vladimira Šeksa, Josipa Đakića, Đuru Popijača, Petra Čobankovića, Ivanku Roksandić, Tomislava Ivića, Antu Kulušića, Josipa Salapića, Pericu Bukića, Branku Juričev Martinčev, Josipa Borića, ali i bivšeg predsjednika Sabora Žarka Domljana, generala Ivana Tolja, te Zdravka Tomca.

Poručila je da svojim programom želi spriječiti ostvarenje plana da HDZ padne na tri ili pet posto potpore građana. 'Moj program odgovor je onima čiji je program rečenica: 'Ona mora otići.' Mene je u vodstvo HDZ-a još 1995. pozvao Franjo Tuđman i mislim da sam otad vjerno služila HDZ-u i domovini', kazala je Kosor

Uvjerena je da će nakon unutarstranačkih izbora upravo ona biti i dalje predsjednica stranke, a pritom je pojasnila i zašto nije, kada je preuzela vodstvo stranke, odmah organizirala parlamentarne i unutarstranačke izbore.

'Tada smo zaključili da bismo, kada bismo organizirali izbore, usporili i zaustavili procese u pregovorima s Europskom unijom, borbu za izlazak iz krize i borbu protiv korupcije i kriminala. Mislim da smo tada dobro napravili', rekla je Kosor

Najavila da će, ako bude izabrana za predsjednicu stranke, otvoriti prostor za svježe ideje i mlade ljude, pogotovo članove Mladeži HDZ-a, za koje ne želi da služe 'za lijepljenje plakata i pljeskanje kada na neki skup dođe vodstvo stranke', već ih želi uključiti u donošenje odluka.

Kazala je da je u središtu njezinog programa jačanje gospodarstva i jačanje solidarnosti, odnosno da je temelj programa činjenica da je 'Hrvatska kao socijalna država i država socijalne pravde'.

Jedan od njezinih glavnih poteza bit će i izmjene Statuta. Naime, Kosor će Središnjem odboru i Nacionalnom vijeću predložiti da se 20. svibnja izabere cijelo vodstvo osim predsjednika/predsjednice stranke te da se izmijeni Statut na način da bi se ubuduće šef stranke birao po principu jedan član – jedan glas. Drugim riječima, predsjednik bi se, prema prijedlogu Jadranke Kosor, izabrao do 1. srpnja, ali prema pravilima izmijenjenog Statuta. Upravo 1. srpnja znakovit je datum u životu Jadranke Kosor - tada joj je, naime, rođendan, a i 1. srpnja 2009. mjesto predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a napustio je Ivo Sanader i stranku i državu prepustio u ruke svoje zamjenice Kosor.

'Omogućimo svim članovima da dođu na birališta i otklonimo dvojbe o inženjeringu i pritiscima. To se više ne da slušati. Ne želim da se stranka time iscrpljuje. Idemo se otvoriti do kraja i zauvijek to riješiti', rekla je Kosor

Novinari su Kosor upitali i mogu li se izborna pravila mijenjati usred kampanje, na što je aktualna predsjednica stranke rekla da 'Središnji odbor može napraviti što hoće'. 'Središnji odbor prihvaća izmjene Statuta i predlaže ih Općem Saboru', pojasnila je Kosor proceduru, još jednom naglasivši da bi izmjene izbornih pravila koje predlaže 'olakšale tenzije u Saboru'.