I JANDROKOVIĆ NA SASTANKU

Kosor: 'Vlada će inzistirati na imenovanju veleposlanika'

21.08.2011 u 18:45

Bionic
Reading

Predsjednica hrvatske Vlade i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor istaknula je na konferenciji za novinare kako će Vlada inzistirati da se završi proces imenovanja veleposlanika.

Na pitanje novinara kada će razgovarati s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem o imenovanju veleposlanika rekla je kako to ovisi o vremenu te kako je predložila da kabineti usklade vrijeme susreta. Dodala je da će sastanku biti nazočan i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković

Naglasivši kako će Vlada inzistirati da se završi proces imenovanja veleposlanika podsjetila je da je takav isti redoslijed bio i prošle godine u rujnu kada se otvorio i zatvorio bez problema.

'Apsolutno nije dobro da na traženje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića cijeli proces završi. Nikada u procesu imenovanja veleposlenika nisu sudjelovali članovi oporbe. O tome, vrlo jasno kaže ustavni zakon, odlučuju predsjednik države i predsjednica Vlade. Tako će biti i sada', rekla je Kosor.

Na novinarsko pitanje vezano uz primjedbe predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o gradnji Pelješkog mosta i projektu 'Brijuni Rivijera', premijerka Kosor je odgovorila kako je Milanović o projektu 'Brijuni Rivijera' pokazao totalno neznanje i neinformiranost. Dodala je kako Milanović ne zna što je suština projekta te kako je suština projekta da će se sad raspisati međunarodni natječaj.

Vezano uz Pelješki most podsjetila je da se 2009. zastalo s tim projektom jer nije bilo novca, ali je projekt važan za ljude u tom kraju.

'Svatko tko procjenjuje iz Varaždina, iz Zagreba ili Rijeke treba li ili ne graditi taj most, trebao bi otići tamo, proći tom cestom i vidjeti što to znači za gospodarstvo Dubrovačko-neretvanske županije i vjerojatno bi promjenio mišljenje', kazala je Kosor dodavši kako se gradnja mosta nastavlja.

Odgovarajući nadalje na novinarska pitanja kazala je da s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom u Kninu nije razgovarala o njegovom učlanjenju u HDZ.

'Nikakvi razgovori u Kninu nisu obavljeni; dapače stjecajem okolnosti ministar Karamarko i ja uopće nismo razgovarali u Kninu, a kamo li o ulasku u HDZ', rekla je Kosor na upit hoće li se ministar Karamarko učlaniti u tu stranku. Dodala je kako je ulazak u HDZ dobrovoljan te su svima 'otvorena vrata' koji dijele s HDZ-om ista stajališta o temeljnim stvarima.

Ukoliko bude želje ministra Karamarka za ulaskom u HDZ o tome ćemo razgovarati. No, sam ulazak u stranku ni za koga ne znači ništa osim da je postao član stranke, i da mora uporno raditi te, pogotovo u izbornoj godini, maksimum doprinosa dati za odličan rezultat stranke, kazala je Kosor.

Na pitanje je li istina da je razgovarala s jednim od čelnika stranaka 'Kukuriku koalicije' koji joj se, navodno, ponudio da bi prešao u koaliciju s HDZ-om, predsjednica HDZ-a je odgovorila kako, kad nastupa kao predsjednica Vlade, 'nikada ne dijeli ljude po pripadnosti strankama, već po projektima, ukoliko se radi o ljudima koji mogu pomoći za dobrobit svog kraja ili Hrvatske u cjelini'. Dodala je da razgovara s mnogim ljudima iz svih stranaka pa i iz 'Kukuriku koalicije'.

'Razgovaram s mnogima i zato mi je nevjerojatno da, kako sam čula, postoji neki dogovor da nitko ne bi koalirao s HDZ-om', kazala je Kosor, dodavši kako je predsjednik SDP-a Milanović prijetio predsjedniku IDS-a Ivanu Jakovčiću da ne smije s njom potpisati sporazum o projektu 'Brijuni Rivijera', koji donosi 2000 radnih mjesta.

Upitala je - što bi bila kazna za stanku sadašnje 'Kukuriku koalicije' koja bi u budućnosti koalirala s HDZ-om ? 'Na koji način bi bili kažnjeni, vezanjem lancima?', upitala je Kosor.

'Da razgovaram, i mi ćemo i dalje razgovarati. To je dobro i važno za Hrvatsku, i moramo neprekidno njegovati takvo ozračje da svi sa svima možemo razgovarati', kazala je.

Upitana jesu li se 'nudili' iz 'Kukuriku koalicije' u smislu koalicijskog potencijala, premijerka Kosor je odgovorila da ima razgovora. O dobrobiti Hrvatske ne, ali ima razgovora o projektima.

Naglasila je kako je koalicijski potencijal HDZ-a 'dobar i kvalitetan'.