TRILATERALNI SASTANAK U HLADNOJ SLOVENIJI

Kosor šarmirala i Tadića

05.03.2010 u 16:19

Bionic
Reading

Točno u 16 sati i 10 minuta slovenski je premijer Borut Pahor dočekao premijerku Jadranku Kosor u Ptuju pred ptujskim dvorcem. Samo nekoliko minuta kasnije Kosor i Pahor zajedno su dočekali srbijanskog predsjednika Borisa Tadića

Na samom ulasku u zgradu dvorca vidno raspoloženi slovenski premijer Pahor je poput pravog domaćina hrvatskoj kolegici Kosor i srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću pokazao neke zanimljive detalje u dvorcu, a vjerojatno im došapnuo i neke podatke iz povijesti. Na samom ulazu Kosor je od šefa muzeja koji se nalazi u samom dvorcu dobila i cvijeće u tri boje - crvenoj, plavoj i bijeloj

Prema najavama, teme trostranog sastanaka bile su pripreme za skorašnju konferenciju o potpori jugoistočnoj Europi, jačanje međusobnih gospodarskih odnosa, ali i pitanje aktualnih odnosa tih zemalja. Naime, već krajem ožujka Hrvatska i Slovenija će na Brdu kod Kranja zajedno organizirati konferenciju 'Zajedno za Europsku uniju - doprinos zapadnog Balkana europskoj budućnosti'.

Za večeru teletina

Nakon današnjeg sastanka, već oko 18 sati trojac će otići na večeru u restoran Ribič.Prema meniju, za večeru će jesti goveđu juhu, teleći file na žaru sdvobojnom palentom te za desert čokoladni fondue s voćnim sorbetom. Štose pak tiče pića, bit će im poslužen sauvignon iz 2009. te frankovka.

Iako je izjavama nakon sastanka slovenski premijer Borut Pahor rekao da su sva pitanja oko skorašnje konferencije krajem ožujka načelno riješena, sudeći prema riječima srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, Srbija ostaje pri svom stavu da kosovski Albanci ne mogu na konferenciji sudjelovati kao predstavnici neovisnog Kosova. 'Želimo da kosovski Albanci sudjeluju na regionalnim forumima, ali samo u formatu koji je definiran UN-ovom rezolucijom 12/44. To je elementarni preduvjet da Srbija sudjeluje na takvom forumu. Mi želimo da se razjasne problemi i da svi, ali baš svi predstavnici građana iz ove regije sudjeluju na tim regionalnim forumima', rekao je Tadić.

Naime, srbijanski je predsjednik Tadić odbio sudjelovati na konferenciji krajem ovog mjeseca akopredstavnici Kosova budu predstavljeni imenom svoje države koju Srbija smatra dijelom svoga teritorija. Iako službeno dvoje premijera te predsjednik Tadić nisu ništa izjavili, neslužbeno se doznaje da je dogovoreno da predstavnici državnih izaslanstva budu predstavljeni samo svojim imenima bez funkcija i državnih simbola.

'Europski put i usmjerenje trebaju biti oterećeni od bilaterlanih i otvorenih pitanja. Mislim da ćemo mnoge odgovore pronaći na konferenciji', znakovito je nakon današnjeg sastanka rekla premijerka Kosor.

Što se tiče nekih važnijih dogovora na sastanku, Pahor je izvijestio da je dogovorena redovita trilaterala te da će sljedeći sastanak trojca biti u Zagrebu.

Iako se o prijateljskim susretima premijerke Kosor i slovenskog joj kolege Boruta Pahora već pisalo, čini se da je Kosor ovaj put uspjela šarmirati i srbijanskog predsjednika Tadića. Naime, trojac je nakon davanja izjava imao još jednu priliku za fotografiranje, a kad su fotografi odradili snimanje, Tadić je zatražio i da ga slikaju nasamo s premijerkom Kosor, bez Pahora.

Također, tijekom davanja izjava, Tadić je htio pustiti da Kosor govori prije njega, no ona je to odbila poručivši: 'Dama se dobro osjeća i mogu ja i zadnja govoriti.'

Susret Pahor-Kosor-Tadić