IMA LI PROBLEMA MEĐU VLADAJUĆIMA?

Kosor priznao: Vijeće za suradnju ne funkcionira već tri tjedna

02.03.2016 u 14:36

Bionic
Reading

Funkcionira li suradnja vladajućih i sastaje li se Vijeće za suradnju? Ako se pita HDZ-ovog Ivana Šukera, sve funkcionira, no HSLS-ov Darinko Kosor otkrio je da se Vijeće za suradnju nije sastalo već tri tjedna

Nakon što su jučer i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i potpredsjednik Vlade Božo Petrov jedan za drugim održali konferencije za medije kako bi izrekli neke svoje stavove sve su glasnija šuškanja da odnosi u vladajućoj suradnji i nisu baš savršeni. Priznali su to danas i neki članovi Vijeća za suradnju, koje bi trebalo biti glavno savjetodavno tijelo.

Vijeće za suradnju ne funkcionira, priznao je novinarima u Saboru član tog tijela, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

'Vijeće ne funkcionira već tri tjedna', kazao je Kosor, a upitan zašto ne funkcionira, poručio je novinarima da odgovor na to pitanje potraže kod koordinatora.

Da nije sasvim zadovoljan radom Vijeća, priznaje i predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš.

'Pero Ćorić je član Vijeća i znam da su oni imali određeni broj sastanaka. Bilo bi bolje da su ti sastanci češće i da brže i bolje slažemo upravu jer to građani očekuju od nas. Tempo imenovanja treba biti brži', kazao je Tepeš novinarima u Saboru.

Gdje je zapelo, Tepeš nije znao reći, a upitan je li Vijeće bilo konzultirano kod imenovanja pomoćnika, kazao je: 'Što se tiče naše kvote, bio sam upoznat i informiran, a što se tiče pomoćnika iz drugih stranaka, nisam upućen.'

No ako se pita HDZ-ovog Ivana Šukera, Vijeće za suradnju, čiji je član, funkcionira i, kada bude potrebe, ono će se sastati. Raskola između HDZ-a i Mosta, uvjerava, nema.

'Ne znam o kakvom raskolu govorite. Ne vidim tu neki raskol. Vrlo interesantno je to da kad su se skidali određeni zakonski prijedlozi u protekle četiri godine, jer jedan koalicijski partner to nije podržavao, nitko nije govorio o raskolu. A radilo se o suštinskim promjenama fiskalne i porezne i gospodarske politike. Tada to nije bio raskol. A sada, kada dva čovjeka imaju presicu i iznesu svoje stavove, onda je to raskol', kazao je Šuker.

Na novinarsku opasku da je, unatoč tome što se o imenovanju Milijana Brkića ministrom branitelja govori već više od tjedan dana, Petrov jučer rekao da nije ni znao da je on kandidat, Šuker poručuje: 'To je njegov problem što on kaže. Mi smo jasno rekli tko je naš kandidat.'

Da Vijeće funkcionira tvrdi i Mostov koordinator u tom tijelu Ivan Kovačić.

'Sve ono što smu na Vijeću dogovorili, na Vladi je da stavi u funkciju, tako vjerujem da će na sljedećoj sjednici Vlade biti imenovani svi preostali zamjenici i pomoćnici ministara. Nakon toga ćemo na vijeću dogovarati i ostale stvari, a nismo se sad sastajali jer smo sve dogovorili i nije bilo razloga da se sastajemo. Sastajat ćemo se po potrebi', kazao je Kovačić.

Vijeće, dodao je, o kandidatu za ministra branitelja uopće nije razgovaralo, jer je to zadatak za Vladu. 'Most s Milijanom Brkićem kao kandidatom za ministra branitelja nema problema', rekao je Kovačić.
Kako funkcionira vladajuća suradnja, promatraju i u oporbi. 'Koalicija očito još nije profunkcionirala - nemamo kompletnu Vladu, nemamo ministra branitelja, nemamo sve zamjenike, vidimo da ti pregovori traju dugo i da su mukotrpni. Imamo i jučerašnju situaciju koja je vrlo zanimljiva - premijer je u jednom vrlo važnom vanjskopolitičkom posjetu, a njegovi potpredsjednici održavaju odvojene press konferencije kako bi pokrili i prekrili taj njegov događaj. To samo govori što misle o njemu kao premijeru i koliko ga cijene. Oni se onda svađaju na tim press konferencijama i razgovaraju zapravo putem medija jedan s drugim umjesto da sjednu i da si kažu u lice što si imaju reći. Zatim je vrlo čudna situacija da ministar unutarnjih poslova prigovara Karamarku da se tako ne razgovara, a Karamarko onda njemu odgovara da je on ipak nadležan za to ministarstvo. Vrijeme raspada je očito počelo, samo se ne zna koliko će trajati', prokomentirao je SDP-ov Nenad Stazić.