SAMO LIJEPE STVARI

Kosor pred vojskom šuti o prosvjedima branitelja

15.01.2011 u 19:06

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor nije novinarima željela komentirati današnje prosvjede branitelja, poručivši preko glasnogovornika Vlade Mladena Pavića da je sve što je trebalo poručiti hrvatskim braniteljima kazala s govornice svečane akademije.

Svečanom akademijom pod nazivom "Dok je srca bit će i Hrvatske" danas je u Karlovcu proslavljen Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor je obraćajući se nazočnima na svečanosti u Domu oružanih snaga RH „Zrinski“ istaknula da danas uz obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske, obilježavamo i završetak procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja te je pozdravila i sve Vukovarke i Vukovarce.

Istaknuvši značaj svih onih koji su branili domovinu, podsjetila je na poginule branitelje i one koji su na popisu zatočenih i nestalih - 1015 hrvatskih branitelja i civila, a posebnu zahvalu uputila je roditeljima, djeci i udovicama poginulih hrvatskih branitelja.

Premijerka je kazala je da su hrvatski branitelji, uz prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, najzaslužniji za slobodnu i suverenu hrvatsku državu, koja se danas nalazi pred još jednim velikim ciljem, a to je završetak pregovora o pristupanju Europskoj uniji.

U godini smo u kojoj ćemo slaviti 20. obljetnicu samostalnosti i moći uzdignuta čela pobrojati sve uspjehe postignute u tih dvadeset godina, kao članica NATO saveza, te država na pragu ulaska u Europsku uniju, kao njezina 28. ravnopravna članica, istaknula je Kosor obraćajući se nazočnim državnim dužnosnicima, predstavnicima sudbenih, vojnih, lokalnih vlasti i braniteljskih udruga.

Govoreći o današnjem trenutku kazala je da će Hrvatska osim cilja ulaska u EU nastaviti raditi na ostvarenju i druga dva prioritetna cilja koje si je zadala, prije svega na gospodarskom oporavku i na borbi protiv korupcije.

Hrvatski su se branitelji borili za pravnu državu u kojoj će svi imati jednaka prava i u kojoj će svi biti jednaki pred zakonom, kazala je Kosor i pozvala sve institucije da poštuju sva prava hrvatskih branitelja prema Zakonu o hrvatskim braniteljima, jer su oni najzaslužniji što imamo slobodnu, demokratsku i europsku Hrvatsku.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, preko pisma koje je s govornice pročitano, čestitao je svima koji su doprinjeli izgradnji Hrvatske i poručio da je 15. siječnja, zbog međunarodnog priznanja Hrvatske, datum koji je "zlatnim slovima" upisan u hrvatsku povijest jer predstavlja prekretnicu u međunarodnom i pravnom položaju Hrvatske.

Zahvaljujući tome je Hrvatska nakon pobjeda u oslobodilačkom ratu postala konstruktivna sudionica međunarodne suradnje i mira kao članica UN-a, Vijeća Europe i članica NATO saveza.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks kazao je da je priznanje Hrvatske bilo moguće "jedino zato jer je ona bila stvorena, jer je bio pobijeđen agresor, što znači da je nastala isključivo krvlju hrvatskog naroda, hrvatskih branitelja, a ne političkim igrama".

Na misi u crkvi Presvetog Srca Isusovog, koja je prethodila svečanoj akademiji, vojni biskup Juraj Jezerinac kazao je da Hrvatska danas "krvari aferama svih vrsta" te je pozvao Vladu, Sabor, ustanove i institucije i sve građane da svojim poštenjem i osobnom i javnom odgovornošću izgrade svoju bolju domovinu, kao zemlju prava, slobode, dostojanstva čovjeka i mira za sve njezine građane.

U povodu Dana međunarodnog priznanja RH otvorena je i izložba slika i eksponata na temu Domovinskog rata, prikazan dokumentarni film o ratnim zbivanjima i priznanju Hrvatske, te su 32 braniteljske zadruge Karlovačke županije predstavile svoje proizvode i usluge.

Premijerka Jadranka Kosor nije novinarima željela komentirati današnje prosvjede branitelja, poručivši preko glasnogovornika Vlade Mladena Pavića da je sve što je trebalo poručiti hrvatskim braniteljima kazala s govornice svečane akademije.