TKO JE DOSTAVIO TRANSKRIPTE HAAGU?

Kosor odbila reći što Karamarko kaže o Mesićevim optužbama

22.04.2011 u 10:51

Bionic
Reading

U povodu izjave bivšeg predsjednika Stjepana Mesića Novom listu da je audio zapis s brijunskog sastanka Haškom sudu dostavila Protuobavještajna agencija (POA) na čijem je čelu tada bio Tomislav Karamarko, predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je jutros da je razgovarala s Karamarkom o tome te da je od vladina Ureda za suradnju s Haškim sudom zatražila izvješće o radu ureda u to vrijeme.

'Čula sam se danas s Karamarkom, ali prethodno sam kao predsjednica Vlade zatražila od vladina Ureda za suradnju s međunarodnom kaznenim sudom da se ispitaju sve činjenice koje se ovih dana spominju. Dakle, tražim opširno izvješće o radu ureda u tim vremenima kako bismo na stolu imali sve prave činjenice', izjavila je premijerka jutros na Mirogoju prilikom polaganja vijenaca u povodu Uskršnjih blagdana.

Kosor nije željela odgovoriti što joj je ministar unutarnjih poslova Karamarko u razgovoru kazao, ali je naglasila kako vjeruje da će se on oglasiti tijekom dana.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesićustvrdio je da ni on, niti njegov Ured nikad nisu izravno dostavili neki od tzv. Tuđmanovih transkripata Haškom sudu te da je originalni zvučni zapis Brijunskog sastanka pronašla u podrumskom Arhivu Protuobavještajna agencija, čiji je ravnatelj bio Tomislav Karamarko, izuzela ga i utvrdila njegovu autentičnost, nakon čega je taj zapis predan Haaškom sudu. On tvrdi da je od siječnja 2001. vlada postala vlasnikom cjelokupne dokumentacije i da su svi zahtjevi za dostavu transkripata Haagu išli preko vladinog ureda za suradnju s Haškim sudom.

Mesić je to naveo u sažetku teksta objavljenog sinoć u internetskom izdanju Novog lista, a koji će u cijelosti biti objavljen u subotnjem prilogu Pogled riječkog dnevnika.