KRAJ JEDNE POLITIČKE KARIJERE?

Kosor - od šefice HDZ-a i premijerke do izbacivanja iz stranke

18.04.2013 u 17:09

  • +17

Jadranka Kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Bionic
Reading

Jadranka Kosor, koja je danas izbačena iz HDZ-a, bila je prva žena na čelu te stranke i prva hrvatska premijerka čiji je dvogodišnji mandat obilježio dovršetak pregovora s EU-om, granični sporazum sa Slovenijom te borba protiv korupcije i izbacivanje njenog prethodnika Ive Sanadera iz HDZ-a

'Nitko ne može otići, a da ipak ostane niti može ostati, a da ipak ode', riječi su Jadranke Kosor nakon što je 4. siječnja 2010. iz HDZ-a zbog pokušaja puča izbačen njezin prethodnik Sanader, kojeg se već tada u medijima povezivalo s brojnim korupcijskim aferama za koje mu se sada sudi.

Kosor
je za prvu hrvatsku premijerku imenovana u srpnju 2009., kada ju je aklamacijom jednoglasno za predsjednicu HDZ-a izabrao Opći sabor na prijedlog njezinog dugogodišnjeg suradnika Ive Sanadera koji se nešto ranije bez objašnjena povukao sa svih funkcija, postavši tek počasni predsjednik HDZ-a.

Za njezina dvogodišnjeg mandata pokrenute su brojne antikorupcijske istrage koje su na kraju dovele do progona brojnih političara i gospodarstvenika, bivšeg premijera, ali i same stranke.

Pred kraj njezina mandata, u kojem je bila suočena s teškim gospodarskim stanjem, Kosor je s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u prosincu 2011. potpisala pristupni ugovor s Europskom komisijom.

U HDZ je ušla još 1995. na poziv tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana koji ju je zapazio kao novinarku koja je godinama pratila priče prognanika i ratnih stradalnika. Iste godine postala je potpredsjednica te stranke, izabrana je u Hrvatski sabor gdje je do 2000. bila potpredsjednica. Kada je HDZ 2000. sišao s vlasti ostala je zastupnica u Saboru, a dvije godine kasnije izabrana je za Sanaderovu zamjenicu u stranici.

Povratkom HDZ-a na vlast krajem 2003. postala je potpredsjednica vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnost. Na tim je dužnostima ostala do Sanaderova odlaska iz politike i preuzimanja vodstva vlade i HDZ-a.

U međuvremenu je na predsjedničkim izborima 2005. izgubila u drugom krugu od Stjepana Mesića

Nakon gubitka parlamentarnih izbora krajem 2011., lani u svibnju je izgubila i stranačke izbore. Vodstvo HDZ-a tada je preuzeo Tomislav Karamarko kojega je Kosor u rujnu 2011. ponovno primila u tu stranku i osobno mu uručila člansku iskaznicu. Još tijekom kampanje za stranačke izbore napustili su je brojni dotadašnji suradnici koji su se priklonili pobjedničkoj struji.

Nepravomoćnu odluku o njenom bezuvjetnom izbacivanju iz HDZ-a vijeće Visokog časnog suda jednoglasno je donijelo 1. ožujka, ispunivši tako najavu izrečenu na zagrebačkom gradskom odboru da joj za opomenu 'treba skinuti glavu'. Predsjednik vijeća Florijan Boras obrazložio je da je Jadranka Kosor javnim istupima dovela u pitanje HDZ-ova tijela i ustrojstvo. Kosor je na to odgovorila da joj nitko neće zabraniti govoriti pa se na tu odluku žalila predsjedništvu stranke koje je danas presudilo na njenu štetu.